TV-t ostromolni könnyebb, mint települést vezetni

Toroczkai László életútja mondhatni elég eseménydús, nem véletlen, hogy még hosszú évekkel ezelőtt egy önéletrajzi ihletésű könyvet is megjelentetett (Vármegyés a véres úton címmel), pedig hol volt még akkor a TV-ostrom, a Betyársereg, a Jobbik parlamenti jelenléte, vagy éppen a polgármesteri hivatás? A most következő interjúban azonban ezúttal csak Ásotthalomra összpontosítunk, a 36 éves Toroczkai László jelenlegi legnagyobb kihívásának színterére.

 - Annyi országos mértékű akció után tényleg elhiggyük azt, hogy Toroczkai László visszavonult a szerb határ mellé, Ásotthalomra, és nem töri semmi rosszban a fejét?
 - Mindig ott vagyok, ahol a leginkább szükség van rám, és mindig azt teszem, amivel a legjobban tudom a hazámat szolgálni. Nem hiszek a véletlenekben, pedig véletlenek sorozata kellett ahhoz, hogy Ásotthalomra költözhessünk, s aztán ahogy beköltöztünk, rögtön felrobbantotta magát az előző testület, ezért időközi választást írtak ki, amelyet óriási fölénnyel megnyertem. Azt gondolom, hogy ennek így kellett történnie, s kimondhatatlanul hálás vagyok a 4 ezer ásotthalminak, akik minden médiahadjárat ellenére kitartottak és kitartanak mellettem, ezért számomra jelenleg nincs fontosabb, mint az ásotthalmiaknak és ennek a kisebb országnyi méretű, hatalmas tanyavilággal rendelkező településnek a szolgálata. Ráadásul több családtagomnak volt tanyája a történelmi szegedi tanyavilágban, s szegediként születésem óta nagyon erős érzelmi szálakkal kötődök ehhez a vidékhez, a szűkebb pátriámhoz, szülőföldemhez. Itthon vagyok, hazaérkeztem.

 - Mi a nehezebb: TV-t ostromolni, vagy polgármesternek lenni?
 - Egyik sem könnyű, de a polgármesterség a nehezebb, főleg, mivel tovább tart. Nekem egyébként sem olyan a helyzetem, mint bármelyik másik 4 ezer fős község polgármesterének, ezt gondolom nem is kell különösebben magyaráznom. Ha valaki komolyan veszi és alázattal teszi a dolgát, akkor a polgármesterség egy nehéz, de annál szebb hivatás. A nyolc órás munkaidő csak papíron létezik, egy valódi polgármester 24 órában dolgozik, ami azt jelenti, hogy ha kell, akkor még este 9 órakor is ég a villany a hivatali dolgozószobában, s ha baj esetén hétvégén vagy éppen éjjel hívnak, akkor is menni kell. Van olyan nap, hogy egymás után húszan jönnek be az irodámba, s azzal kezdik a mondatot, hogy „baj van”. A polgármesternek pedig minden bajra megoldást kell találnia. Ez a hivatás ugyanakkor csodálatos, gyönyörű is egyben, hiszen ez az az államigazgatási szint, ahol már van elég lokális hatalom az ember kezében ahhoz, hogy építeni, irányítani tudjon, ugyanakkor személyesen találkozik és tartja a kapcsolatot az emberekkel, akiket a döntései érintenek.

 - Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy akkora település polgármesterének, mint Ásotthalom?
 - Ásotthalom miattam különleges helyzetben van, senki sem úgy tekint ránk, mint bármelyik más hasonló méretű településre. A rengeteg, főleg médiabéli támadással szemben ugyanakkor előnyt is jelent a személyem, rengeteg hivatali ügyintéző tudja például, hogy nem érdemes Ásotthalomnak keresztbe tenni, mert úgysem hagyom magam. A településünk azért is volt különleges helyzetben, mert az előző polgármester kivéreztette a községet, több mint 30 millió forint kifizetetlen számla hevert előttem az asztalon, a kassza pedig üres volt, amikor a vezetést átvettem. Az előző két évet átvilágítottam, és 13 millió forintnyi gyanús kifizetést találtam, amely miatt feljelentést tettem, s jelenleg hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak a megbukott fideszes polgármester ellen.

 - Sokat hallani, hogy nem kap támogatást az a falu, ahol nem fideszes vezetés van. Ezt már több településen megcáfolták, ön hogy látja?
 - Éppen egy új programozási ciklus elején vagyunk, a korábbit már lezártuk, így ebben az évben nem nagyon voltak pályázati lehetőségek. Idén - többek között - a norvég alaphoz adtunk be egy 140 milliós projektet, ott viszont a magyar és a norvég kormány közötti vita miatt egyelőre nincs döntés. E téren tehát egyelőre nincs elég tapasztalatom, de a hétköznapokat illetően egyszerűen nem tudják elzárni a pénzcsapokat, hiszen feladatfinanszírozás van. Ugyanakkor megyei képviselőként a megyei fejlesztési pénzek elosztásánál lehet szavam, de a kistérségünk nagyrészt független polgármestereivel is jó kapcsolatot sikerült kialakítanom, úgyhogy nem félek a jövőtől.

 - Ásotthalom köztudottan elsivatagosodott terület, hiába vannak nagy földterületek, ha nehezen művelhető. Milyen munkalehetőség van azok számára, akik a földből szeretnének megélni?
 - Sivatagi homokon élünk, de én éppen ezt tartom a legnagyobb áldásnak. Igaz, hogy vannak ugyan nagyon aszályos évek, de azokat folyamatos öntözéssel át lehet vészelni, viszont amikor jönnek a nagyon esős esztendők, mint például az idei, akkor a homok a legjobb, mert pillanatok alatt elnyeli özönvíz idején is a vizet. Nálunk ismeretlen a sártenger fogalma. Mindent meg lehet termelni homokon is, a probléma nem ezzel van. Jó példa erre a szomszédos Királyhalom, amely testvértelepülésünk, s amely a trianoni diktátum előtt ugyanahhoz a szegedi kapitánysághoz tartozott, mint Ásotthalom. Ugyanaz a mikroklíma, ugyanaz a homok. Náluk virágzik az almatermesztés, míg nálunk kivágták a gyümölcsösöket, ennek pedig az oka, hogy az EU sohasem volt abban érdekelt, hogy fejlődjön a magyar mezőgazdaság, míg a Szerbiához tartozó királyhalmiak ki tudják használni az orosz-szerb kereskedelmi megállapodásokat, és jó pénzért Oroszországba szállítják az árujukat. A gazdasági és politikai környezetet kell tehát megváltoztatnunk, s akkor Ásotthalmon is olyan mezőgazdasági termelés jöhet létre, amely megélhetést tud nyújtani az itt élőknek. Egyébként a homoknak köszönhetjük azt is, hogy a területünk hatvan százaléka erdő, mert évszázadokkal ezelőtt az erdősítéssel igyekeztek megkötni a futóhomokot. Az erdőnek köszönhetjük a fakitermelés mellett a turisztikai lehetőségeket magában rejtő gyönyörű környezetünket, páratlan növény- és állatvilágunkat.

 - Most, hogy közeledik október 12-e, ismét a médiában szerepel a neve, miszerint vádat emeltek ön ellen "kényszerítés bűntettének kísérlete miatt". Mennyire vegyük komolyan ezt az ügyet, és az ásotthalmiakat mennyiben bizonytalanítják el az ehhez hasonló hírek?
 - A közel három évvel ezelőtti Bank Centerben történt petícióátadási ügyről van szó, amelynek az érdekessége, hogy egyszer már lezárták a nyomozást bűncselekmény hiányában. Már tavaly a polgármesteri kampány idején elővették ezt az ügyet, majd a megválasztásom után zárták le a nyomozást véglegesen. Aztán jött az országgyűlési választás, s rádöbbent a Fidesz, hogy a Jobbik lett a második legerősebb párt, ezért gyűjteni kezdték az aktákat a jobbikosokról. Az országgyűlési választások után levelet kaptam a főügyészségről, amelyből kiderült, hogy személyesen a főügyész utasítására újra meg kellett nyitni a már lezárt ügyet. Most ugyanaz a kerületi ügyészség emelt vádat ellenem, amely egyszer már lezárta az ügyet. Nem is lehet csodálkozni a politika ennyire nyílt és durva beavatkozása láttán, hiszen köztudott, hogy a Fidesz választási győzelmének ünneplésén ott pezsgőzött Orbán Viktorral a főügyész is a Gundel Étteremben. A vádemelés egy az önkormányzati választásokra időzített kampányfogás volt, amelynek a valódi célpontja nem én és Ásotthalom, hanem a Jobbik volt. Bár, szerintem mellényúltak, mert én azt látom, hogy visszafelé sült el a terv. A politikai boszorkánykonyhákról nem kellőképpen tájékozott embereket persze meg tudták ijeszteni, sok ásotthalmi is riadtan kérdezte, hogy mi lesz most Ásotthalommal, „ha bebörtönzik a polgármesterünket”, de nekik elmagyaráztam, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és ennél komolyabb támadásokat is visszavertem már.

 - Eddig is a Jobbik jelöltjeként volt jelen a megyei közgyűlésben, és most is ez várható. Mi a jelentősége a megyei közgyűlési munkának?
 - Az elmúlt ciklusban nem volt túl sok jelentősége, hiszen a kormány megszüntette a megyei önkormányzatok intézményfenntartó feladatkörét, majd egy darabig semmi sem történt, végül a ciklus végén a megyei közgyűlések hatáskörébe helyezte a fejlesztési források egy jelentős részének elosztását, s a megyei stratégiai program tervezésével foglalatoskodtunk. Most viszont, az előttünk álló ciklusban a megyei források elosztása miatt rendkívüli módon felértékelődik a megyei önkormányzatok szerepe. Létkérdés, hogy most ott legyünk, s kontrolláljuk a kormánypárt pénzelosztását.

 - Többször elmondta már, hogy az ország ön szerint rossz irányba halad. Akkor mi értelme van ezzel szemben felvenni a kesztyűt önkormányzati szinten?
 - Először is éppen azért fontos tennünk valamit, mert rossz irányba mennek a dolgok. Amikor 2001-ben megalapítottam a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, a XIX. századi magyar ellenállást hirdettem meg, amelynek része volt a vármegyékre épülő passzív ellenállás is. Bár a jelenlegi kormány szűkítette az önkormányzatok autonómiáját, még mindig ez az a szint, ahol lehet önállóan, a globális folyamatokkal is akár szembemenve nemzetvédő eredményeket elérni. A Jobbik számára pedig létfontosságú, hogy a polgármesterein keresztül be tudja bizonyítani, hogy képes lenne az országot kormányozni.

 - A legutóbbi időközi választáson függetlenként indult, és aratott fölényes győzelmet. Most azonban a Jobbik színeiben indul, miért?
 - Tavaly is támogatott a Jobbik, a Jobbik megyei frakciójában ülök, s ez vélhetően most sem lesz másként. Tavaly voltak, akik azzal támadtak, hogy nem vagyok őszinte, amikor azt mondom, hogy független vagyok. Egyrészt így őszintébb és egyenesebb a dolog, másrészt a Jobbik országos elnöksége ismét felkért arra, hogy vezessem a Csongrád megyei listát, mindezt annak ellenére, hogy nem léptem be a pártba. Ezek után úgy gondoltam, hogy illik a Jobbik színeiben indulnom, bár párttag még mindig nem vagyok. Egyébként jellemző adat, hogy Ásotthalmon 2010-ben még rendkívül gyenge volt a Jobbik támogatottsága, most a polgármesterré választásomat követően viszont az országgyűlési választásokon már a második helyre jött fel a párt, és úgy tapasztalom, hogy ez a támogatottság azóta tovább nőtt. Mindez nyilván nem választható el attól a ténytől, hogy engem eddig is jobbikosként kezeltek. 

 - Semmi értelme az esélylatolgatásnak, hiszen végül úgy alakult, hogy nem lesz más polgármesterjelölt a településen. Mi a tétje ön számára most így a választásnak? Minél nagyobb százalék elérése, vagy nem számít az sem, ha csak minimális eredménnyel győz?
 - Tavaly még heten tervezték a polgármester-jelöltséget, aztán hárman maradtunk a kampány finisére, végül csak a volt polgármester és közöttem dőlt el a választás. Gyilkos kampány volt, amelybe az országos politika is kőkeményen beavatkozott. Akkor 71,5 százalékot kaptam. Ezt az eredményt szerettem volna, illetve szeretném továbbra is idén felülmúlni. Az elmúlt hónapokban a pártok, különösen a kormánypárt minden erejével kereste a kihívómat, a megyei lap is cikkezett erről. A Fidesz küldöttei egyetlen olyan alkalmas kihívót sem találtak, aki vállalta volna ellenem a megmérettetést, a baloldaliak, liberálisok pedig már akkor kapituláltak, amikor kiderült, hogy az ásotthalmi baloldaliak zöme is rám szavaz. Ásotthalmon jellemzően mindig volt több jelölt, így a munkám elismerésének tekintem, hogy végül egyedüli jelölt lettem. Ennek megfelelően továbbra is minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy megszolgáljam ezt a rendkívül megtisztelő bizalmat.

 - Amennyiben megválasztják (ami úgy tűnik, hogy egyértelmű), akkor az elkövetkező öt évben visszavonul az országos politikától, vagy látható lesz még Ásotthalmon kívül is (mint például nemrég az ukrán nagykövetség előtti tüntetésen)?
 - Azzal fejezem be, amivel kezdtem: Mindig ott vagyok, ahol a leginkább szükség van rám, és mindig azt teszem, amivel a legjobban tudom a hazámat szolgálni.

alfahir.hu