Új formában rendezik meg a "Tavaszi szél vizet áraszt..." versenyt Felvidéken

Megújult formában várja október 3-áig a jelentkezőket a felvidéki magyarság egyik legnagyobb múltra visszatekintő kulturális rendezvénye, a "Tavaszi szél vizet áraszt..." elnevezésű országos népdal- és népzenei verseny - közölte az MTI-vel Papp Sándor, a versenyt szervező Minority Polgári Társulás elnöke.

A versenyt még az 1970-es években alapította a szlovákiai magyarság legnagyobb kulturális szervezete, a CSEMADOK. A rendezvényt - amely időközben kategóriáján belül a legnagyobbá nőtte ki magát - 2002-től a Minority Polgári Társulás szervezi meg minden páros évben. A versenyt idén új helyszíneken, új formában, ezúttal öt kategóriában rendezik meg, a döntőt november végén tartják - mondta Papp Sándor. 

A szólóénekesek, az éneklőcsoportok, a népi hangszeren játszó szólisták és a népi hangszeren játszó együttesek versenycsoportja az ifjú szólisták kategóriájával egészült ki. A versenyt - melynek idei megrendezése sokáig kérdéses volt - a szlovák kormány kisebbségi kultúrára szánt támogatásának köszönhetően sikerült megvalósítani.

A verseny 3 válogató fordulóján rendszerint közel másfél ezer hagyományőrző vesz részt. A döntőbe jutott egyéni indulók és együttesek ezúttal is kérhetik a magyarországi KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének minősítését. A döntő legsikeresebb zeneszámairól felvétel készül, amely CD-n is megjelenik.

MTI - barikad.hu

sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
sss
2019. Augusztus 19. | 17:02
Merkel és Orbán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss