Újabb 183 migránst szállítottak le Győrben a vonatról

Kedd éjszaka a Münchenbe tartó szerelvényről összesen 183 főt szállítottak le, több mint a harmaduk gyerek. Ezzel megismétlődött a hétfői dráma, akkor 250 illegális bevándorlót tartóztattak fel a rendőrök. A kedden elfogottak legalább együttműködtek a hatóságokkal. Sokan a Vámosszabadin található menekülttáborból szöktek meg.

Szerdán hajnalban közel 200 menekült zsúfolódott össze a győri vasútállomáson. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint bő egy nappal korábban, a migránsok Ausztriába, vagy Németországba akartak utazni - írja a kisalfold.hu.

A győri pályaudvaron lassan mindennapos látványnyak számít az elfogott migránsok tömege. A hatóságok erőforrásait messze meghaladja az elmúlt néhány napban szinte teljesen kezelhetetlenné váló probléma. Gyakorlatilag az összes német területre tartó nemzetközi vonat tömve van illegálisan az ország területére lépő koszovóiakkal.

Nem véletlen, hogy kedd éjszaka ennek megfelelően a 2-es peronon több rendőr is felkészülten várta a Kálmán Imre nemzetközi gyorsvonat megérkezését. Ahogy befutott a szerelvény, azonnal elkezdték az átvizsgálást, és folyamatosan szállították le a továbbutazáshoz nem megfelelő papírral rendelkező embereket. A vonaton szinte mindenhol, még a hálókocsikban is találtak migránsokat, így mire végeztek a szerelvény átvizsgálásával, összesen 183 fő állt a peronon. Volt olyan kisgyerek, akihez mentőt kellett hívni, mert már napok óta étlen-szomjan utazott.

Nem hazánk az úti cél

Az egyeztetés során kiderült, többüknek érvényes okmánya van a vámosszabadi menekülttáborba, ám ők mégis inkább az illegális határátlépést választották volna a nemzetközi vonattal. A helyszínre időközben megérkezett Horváth Zoltán rendőr alezredes, közrendvédelmi osztályvezető, aki tovább intézte a koszovóiak elszállítását és „papírozását". Akik valamennyire beszéltek németül és angolul, elpanaszolták: gazdasági okokból menekültek el otthonaikból, a jobb megélhetést remélték a külföldre jutástól.

Nincs elég rendőr

Egy Bécs és Budapest között ingázó hölgy számolt be hétfői tapasztalatairól a kisafold.hu-nak: Már előre sejtette, hogy gond lesz, de azt hitte Hegyeshalomnál, jön majd a rendőri intézkedés. Ekkor hallotta a hangosbemondóból, hogy hatósági intézkedés miatt előreláthatólag húsz percet áll majd a vonat Győrben. Az elsőként megérkezett két rendőr akkor így konstatálta a helyzetet: „Úristen, mennyien vannak, erősítést kellene hozni." „Honnan, mindenki Budapesten van" – reagált a másik, utalva a német kancellár aznapi látogatására.

A hölgy úgy tudja, hogy volt akiknek így is sikerült eljutniuk Bécsbe, néhány rendőr ugyanis nem elég több száz utasra.