2014. 07. 15. 16:35

Újabb jobbikos adomány Beregszászra

Egy Jobbik-szimpatizáns vállalkozó nagylelkű felajánlásának köszönhetően informatikai tankönyvcsomaggal gazdagodott a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium. A közel félmillió forint értékű adományt Szávay István, a Jobbik alelnöke az elmúlt hétvégén adta át az intézmény igazgatójának.

A Kárpátalja egyik legmagasabb színvonalú képzését nyújtó Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumot 1895-ben alapították, és az iskola jelenleg is mintegy 400 diáknak nyújt lehetőséget arra, hogy magyar nyelven végezhessék el középfokú tanulmányaikat. A magyar kormány azonban nem hajlandó támogatni a gimnáziumot, és a fontos külhoni intézményeknek normatív támogatást biztosító nemzeti jelentőségű intézmények listájára sem vette fel azt, annak ellenére egyébként, hogy a Jobbik ezt több alkalommal határozottan kérte.

De a Jobbik Magyarországért Mozgalom a listára való felvétel indítványozása mellett konkrét lépésekkel is igyekszik segíteni az egyre nehezebb helyzetben levő gimnázium ügyét. A párt tavaly nyáron egy, az iskola által szervezett Kárpát-medencei nyári találkozót segített, míg a közelmúltban egymillió forinttal támogatta a gimnázium Bethlen Gábor Emlékévének programjait, az adomány segítségével megújulhatott többek között az intézmény informatikaterme.

Az új terembe most új tankönyvek is kerülhettek, Melis László nemzeti érzelmű vállalkozó, a Birs Press Kft. tulajdonosa ugyanis közel félmillió forint értékű, CD-melléklettel ellátott informatika tankönyvcsomagot adományozott a Jobbiknak, azzal a kéréssel, hogy a párt egy külhoni magyar középiskolának juttassa el azt. A Jobbik választása a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumra esett, a csomag átadására az elmúlt hétvégén került sor a tanintézményben.

Szabó Árpád, a gimnázium igazgatója a tankönyvek átvételét követően nyilatkozott az alfahir.hu-nak: „A tantestület és a diákok nevében is tisztelettel köszönöm az adományt, nagy öröm számunkra, hogy a megújult informatikateremben ilyen korszerű tankönyvekből nyílik lehetőség magyarul tanítani. A könyvek által nyújtott tudás valóban hiánypótló, különösképpen Kárpátalján. Megtisztelő, hogy a Jobbik már többedik alkalommal nyújt segítséget iskolánknak, sajnos a többi magyarországi párttól nem érkezett még hasonló felajánlás.”

Megkérdeztük Szávay István alelnököt is, aki a könyvcsomagot a Jobbik nevében átadta: „Rendkívül jó érzés egy tanintézményt támogatni, hisz ilyenkor mindig a jövő generációk fejlődését,  és ezzel nemzetünk megmaradását segítjük elő. Különösen fontos ez elszakított területeinken, ahol a magyar közösségek egyre nehezebb helyzetben élnek. A Jobbik ezért megalakulásától fogva kiemelten fontosnak tartja a külhoni közösségek támogatását, és ez természetesen a továbbiakban is így lesz.”

Juhász Szabolcs

alfahir.hu