Újabb ötmilliárd a bűntudatérzés erősítésére

A Jobbik számára elfogadhatatlan egy újabb, ötmilliárd forintot fölemésztő holokauszt-emlékhely kialakítása Józsefvárosban - írja Mirkóczki Ádám kiadott közleményében.

Tekintettel arra, hogy már létezik Holokauszt Emlékközpont, van Terror Háza Múzeum s számtalan, az állam által létrehozott, vagy támogatott holokauszt kiállítás és megemlékezés, a képviselő szerint érthetetlen, miért kell az adófizetők pénzét újra egy többmilliárdos emlékparkra fordítani. Nem megsértve az áldozatok emlékét és tiszteletben tartva a hozzátartozók érzéseit, mégsem mehetünk el szó nélkül egy ekkora volumenű beruházás mellett - fogalmaz Mirkóczki Ádám. Hozzáteszi: ehhez az elképesztően magas összeghez azonban még újabb másfélmilliárdot is hozzátesz a kormány, hogy a különböző zsidó szervezetek, illetve oktatási intézmények számára anyagilag biztosítsák a helyi szinten történő holokauszt-megemlékezéseket. 

A Jobbik álláspontja szerint Magyarország legnagyobb nemzeti tragédiája a trianoni országvesztés. Trianonnak a mai napig nincsen semmiféle állami emlékparkja vagy állami múzeuma, szemben a zsidósággal kapcsolatos emlékhelyek tucatjaival, amelyek a magyar költségvetésből minden évben átlagon felüli támogatást élveznek. Mindeközben - mutat rá a párt szóvivője - vidéki települések sokasága áll a csőd szélén forráshiány miatt, amelyeknek 5 milliárd forint nagyon sokat jelentene. Az összeg közel száz kistelepülés éves költségvetését teszi ki, ahogyan több ezer devizahitel-károsult anyagi helyzetét lehetne stabilizálni ezekből az állami milliárdokból - írja.

A Jobbik felszólítja a kormányt, válaszoljon végre, hogy a magyar társadalom ezzel az újabb sokmilliárdos holokauszt-jóvátétellel megfizette-e már egyszer s mindenkorra a zsidósággal szemben elkövetett "történelmi bűnét"? Ha nem, akkor meddig tart még a jóvátétel, talán az idők végezetéig? Miért akar a kormány a magyar társadalomból és a jövő generációiból bűnbakot nevelni, s miért akarják a bűnös nemzet hamis sztereotípiáját tovább erősíteni? - zárul a Jobbik közleménye.

Ismert, Lázár János ma egy hete jelentette be, hogy jövő tavaszra a kormány tervei szerint elkészülhet a holokauszt-emlékhely a józsefvárosi pályaudvaron.

Mint mondta, két ügyet kiemelten kezel a kormány az emlékévvel kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy az ország lehetőleg minél több pontján jöjjenek létre közösségi emlékhelyek, ahol arra hívják fel a figyelmet, milyen fontosak az ismeretek a vészkorszakról. Ebbe a sorba illeszthető a józsefvárosi pályaudvarra tervezett intézmény is. A másik ügy pedig az, hogy a gyermekáldozatokról külön is megemlékezzenek - tette hozzá.

Lázár János közölte: a kormányzat elfogadta a bizottság javaslatát, és a MÁV-ot arra utasította, hogy a pályaudvar projektjének megvalósításában vegyen részt, valamint felkérte Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, hogy a pályaudvaron létesítendő oktatási központ tartalmát határozza meg, ennek érdekében pedig hozzon létre hazai és külföldi történészekből álló kutatócsoportot. Schmidt Mária akkor felhívta a figyelmet arra: oktatási programjuk keretében lehetővé akarják tenni, hogy az emberi sorsokba a gyerekek "belehelyezhessék magukat". Az egykori vasútállomáson rendezik be a Sorsok Háza Európai Oktatási Központ elnevezésű új intézményt, az alagsorban pedig modern kiállítási teret nyitnak, amely a legmodernebb eszközökkel közvetíti a tartalmat.

alfahir.hu