Újabb szép példája az elszámoltatásnak: ismét egy felmentő ítélet

Felmentette a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása kapcsán hűtlen kezelés, illetve bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt emelt vádak alól a Budapest Környéki Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 2008-ban az elsőrendű vádlott, Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott erről tudva bűnpártoló módon próbálta őt fedezni, mentesíteni cselekménye büntetőjogi következményei alól. Az ingatlant a magyar állam 23,7 millió dollárért értékesítette, ám a vevő nem sokkal később több mint 100 millió dollárért adta tovább. A vádhatóság szerint az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett.
    
Az ügyészség Székely Árpádot hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Márta volt külügyminisztériumi államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és az értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két vezető beosztású és egy beosztott munkatársát bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolta.
    
A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket.

A bíróság szerint tehát nincs itt semmilyen látnivaló.

Ez aztán az elszámoltatás!

Okkal háborítja fel a közvéleményt, hogy a Fidesz-kormány alatt felmentik a Gyurcsány-éra azon károkozóit, akik korrupt módon fillérekért kótyavetyélték el a moszkvai kereskedelmi képviselet épületét - áll a Jobbik - ítéletre reagáló közleményében.

Emlékeztetetnek: az ingatlant a Gyurcsány-kormány magas rangú tisztviselői 23,7 millió dollárért adták el egy offshore hátterű cégnek, aki azt később több mint 100 millió dollárért adta tovább. A szavakban az offshore lovagok és korrupció ellen küzdő Fidesz tehát ismét a korrupt Gyurcsány-kormány embereinek oldalára állt.

A Jobbik szerint a különbözet révén be nem folyt, nagyságrendileg 15 milliárd forint ma az egészségügyből, az oktatásból vagy épp a gyermekétkeztetésből hiányzik.

A Jobbik kormányra kerülve haladéktalanul fel fog lépni az ilyen korrupt állami tisztviselőkkel szemben. Úgy véljük, a közéleti szereplőknek példát kell mutatniuk a társadalom felé, és mivel jóval nagyobb károkat tud okozni, ha egy politikus korrumpálódik, súlyosabb büntetésre kell számítania. Továbbá valljuk, a politikusoknak teljes vagyonukkal is felelniük kell a tevékenységük körében okozott kárért - áll a párt közleményében.