Újra Egészséges a Fejbőr?

A tagságot érintő változások, kényszer (?) szülte újítások, és meglepetésekkel teli híradások jellemzik mostanság a hazai nemzeti rock / skinhead színtér egyik oldschool alapcsapatának számító, de az utóbbi években elég rapszodikus teljesítményt nyújtó Egészséges Fejbőrt. A zenekar jelenlegi helyzetét bemutató és a jövőbeni terveit vázoló, vagyis egy minden aktuális és fontos információt tartalmazó beszélgetésre invitáltuk Czimmer János basszusgitárost.

 - Kezdjük azzal, hogy jelenleg kik alkotják az Egészséges Fejbőr zenekart?

 - Petrovity Zorán az énekes, Gibson, azaz Szilágyi Attila a gitáros, Fábián Attila a dobos, jómagam pedig a basszusgitáros.

 - Mazula Imre és Jucus már nem tagjai a csapatnak?

 - Jucus vendégzenész nálunk, mert csak a nagyobb bulikon, illetve a lemezeken énekel, tehát nem hivatalos tag, mert nem minden számunkban kell, hogy szerepeljen. Ezért nincs állandó hegedűsünk, szaxofonosunk és billentyűsünk sem, mert ezek a hangszerek csak színesítik a dalainkat, illetve csak nagyobb rendezvényeken díszítik a zenekar megszólalását.

Az Imi és Zorán kapcsolata érdekesen alakult, úgyhogy borítékolni lehetett, hogy különválnak az útjaik. Ezt nemcsak Zorán szerette volna így, hanem – ahogy hallottam és láttam – mások is. Mint ahogy anno Tojással sem volt az igazi a zenekar, úgy a közelmúltban Imivel sem, mert velük vagy általuk a rajongók egy más hangzású Fejbőrt kaptak, és számukra Zorán jelenléte és szereplése is kevesebb volt attól, amit addig megszoktak.

 - Zoránt egy szív-lélek, mindig is önmagát adó embernek ismeri mindenki. Nem viselték meg ezek a dolgok?

 - Dehogynem! Ezt a kettéválást eléggé megsínylette, és az ismert alkoholproblémájával ismét kezelésre szorult. Itt név szerint szeretném megemlíteni Patrícia segítségét, aki nővérként, illetve barátként nagyon sokban hozzájárult a felépüléséhez. A barátok is támogatták, hiszen rendszeresen látogatták és bátorították ekkor. De a legfőbb mutatványt Zorán hajtotta végre, mert a "minden agyban dől el" elvén rekordidő alatt felállt ebből a helyzetből, és mintha kicserélték volna, megnyugodva vetette bele magát a munkába. Ez az állapot azóta is tart. A csapatba visszatért a régi hangulat, felszabadultan, könnyedén játszunk a színpadon, egyszóval Zorán sok év után ismét a régi lehet. Remélem, ezt a nagyközönség is észreveszi majd, mert az eddigi visszajelzések biztatóak.

 - Ha neked kellene értékelni az E.F. utóbbi néhány évét, mit válaszolnál?

 - Ez Zoránnak lenne jó kérdés, mert én csak arról az utóbbi időszakról tudok nyilatkozni, amikor már visszatértem a csapatba. De szerintem ez az Imis felállás egy útkeresés volt Zorán részéről, amikor úgy döntött, hogy megpróbálja mással. Ahogy most tisztázódtak a dolgok, én azt látom, hogy mentálisan nemcsak ő, hanem a két Attila is teljesen jól érzi magát. Kima Norbi is úgy fogalmazott a múlt szombati debreceni bulink után, hogy nagyon erős volt az előadásunk. Ezzel persze nyilván nem arra célzott, hogy marhára sokat fejlődtünk zeneileg, vagy hogy mások lennének a számok, hanem, hogy egy ismét ütős, egységes kép jön le a színpadról, igazi fejbőrös hangzással.

 - Ha már szóba hoztad ezt a rendezvényt, és mivel a decemberi koncerteitek számát tekintve pont félidőben járunk, a már lezajlott répcelaki, kazincbarcikai és debreceni fellépésekről mondanál néhány szót?

 - Répcelakon egy jó hangulatú, teltházas Mikulás bulit tartottunk, és az ünnep tiszteletére volt egy kis szaloncukor dobálás, hülyéskedés, kedveskedés is. A múlt pénteki barcikai estet viszont egy kicsit benéztük, mert elfelejtettük mi is és a szervező is, hogy az év végi ünnepek miatti össze-vissza rendezések miatt másnap még munkanap van. Így egy kicsit pangósabb volt a nézőszám, de aki ott volt, az jól érezte magát. Mindkét helyen már most megbeszéltük a következő időpontot, tehát visszavárnak minket. Debrecenben a Cseresznye Gyuri emlékkoncert pedig nagyon sikeres volt. A kitűzött célt – hogy ezzel a jókékonysági esttel Gyuri családjának segítsünk –, szerintem teljesítettük, mivel majdnem háromszáz nézőnk volt. A buli előtt természetesen elmentünk Gyuri sírjához is, sok emberrel sikerült beszélgetnünk, felelevenítettük a régi emlékeket, a hangulat pedig illett ehhez a rendezvényhez.

 - Hol fogtok még fellépni idén?

 - December 26-án a Club 202-ben tartjuk az idei Fehér Karácsonyt, amelyen a Radical Hungary lesz az előzenekar. Ők kb. egy órát fognak játszani, mi pedig a szokásos másfél-két órát. Az est folyamán vendégeink is lesznek: Molnár Tibor fog hegedűlni, akit a Jászmagyarokból és a régi Szkítiából lehet ismerni, zongorán Pad Ricsi fog segíteni, aki a Szkítia mellett a Cserkóban is játszik. Valamint, már hagyományosan, tervezzük három ska – két Flúgos Futam és egy Fejbőr – szám előadását is, amelyekben pedig Makó Laci fog szaxofonozni. Illetve, a tavasszal megjelenő új lemezünkről is elhangzik egy bemutatkozó dal.

 - Az elmúlt pár hétben jó néhány nemzeti rock / skinhead zenekar, előadó oldalát törölték a Facebook-ról, (nemcsak az Egészséges Fejbőr, de így járt a Romantikus Erőszak, az Oi-KOR, a Titkolt Ellenállás és a Magozott Cseresznye is) sok esetben az újraindítások után többször is. Ti is ennek áldozatai lettetek. Emiatt döntöttetek úgy, hogy az új dizájnt kapott és nagyon informatív honlapotokon, valamint a hivatalos hírleveleteken keresztül lesztek csak kapcsolatban a rajongóitokkal?

 - Nem hagytuk ott ténylegesen a Facebook-ot, mert egy nagyon fontos megjelenési lehetőségnek tartjuk, csak egész egyszerűen várunk, hogy ez az egész feljelentős, törléses dolog lecsengjen. Nem tudjuk, hogy pontosan ki állhat a dolgok mögött, elég zavaros a történet, de nem is nagyon nyomozunk. Az biztos, hogy a weboldalunk naprakész. Ezért arra szeretném kérni a közönségünket, és azokat, akik szimpatizálnak velünk, vagy csak érdeklődnek irántunk, hogy ezt látogassák most, mert innen minden fontos infót, aktualitást megtudhatnak. Beindítottuk a hivatalos hírlevél küldést, és új termékekkel megnyitottuk a webshopunkat is.

 - Ennek az interjúnak – most már elárulhatjuk – igazából egy bizonyos, pár napja közzétett kis hirdetés az apropója, amelyben nagyon fontos és egyben örömteli információk szerepelnek. Mik is ezek konkrétan?

 - A legeslegfontosabb hír, hogy új Egészséges Fejbőr lemezt készítünk, ami a tervek szerint jövő tavasszal fog megjelenni, ahogy már említettem. Valamint, megállapodtunk Hartmann Kristóffal a Hammer Records vezetőjével, hogy a Hadak Útja címke alatt az összes, hangsúlyozom, az összes (!) eddig megjelent E.F. CD-t újra kiadják egy egységes kiadvány részeiként. Ezáltal tehát a már régóta nem kapható korábbi albumaink is ismét elérhetőek lesznek. Ráadásul remaszterizált formában, kissé felújított borítóval, booklettel jelennek majd meg.

 - Hogy jött össze ez a Hammer-es lehetőség? Ki keresett meg kit?

 - Egy nagyon kedves hölgy ismerősünk ajánlotta Kristófot, akivel több alkalommal is találkoztunk, mire kialakult ez a megállapodás. Nagyon örültünk neki, mert ezekkel az újrakiadásokkal régi tervünk vált valóra, de, hogy az új anyagoknál is segítséget kapunk, azt sosem gondoltuk volna. Még sosem volt kiadónk! Ez az egész, ami mostanság velünk történik olyan furcsa, mintha felülről egyengetnék a sorsunkat.

 - Hol zajlottak a stúdiómunkák, és mennyire változik meg a külcsíne az egyes lemezeknek?

 - A remaszterizálás Szolnokon, a Denevér Stúdióban, Töfinél zajlott, és az új anyagot is majd nála fogjuk rögzíteni. A borítók ugyanazok lesznek, mint a régi, eredeti kiadásokon, nyilván egy-két apróbb díszítéssel, támogatói nevekkel, stúdiós információkkal kibővítve. A booklet-nél megmarad a nyolc oldalas kivitel, de a dalszövegek helyett, mivel azokat már mindenki ismeri, archív fotók, illetve koncertplakátok töltik majd ki a lapokat.

 - A flyeren olvasható infó szerint az első két kiadvány a Kronológia és a Csodaszarvas lesz.

 - Igen, és remélhetőleg a december 26-ai Fehér Karácsonyon már meg is lehet majd ezeket vásárolni tőlünk, hivatalosan pedig január 5-én kerülnek forgalomba a lemezek. Ha ez a két album megfelelő példányszámban fogy, vagyis van rá számottevő kereslet, akkor folytatódik a sorozat. A tervek szerint a széria harmadik darabja a Nem adjuk fel lesz, majd a Múltról mesél az ének és a Magyar védd meg a hazát! maxi jön egy korongon, mert ezek összetartoznak. Utána ötödiknek a Mai honfoglalók, aztán a Szóljon az Oi!, majd hetedikként az új album, és legvégül pedig egy, a 30 éves jubileumra időzített válogatáslemez jelenne meg 2016-ban. Próbáljuk még azt elérni, hogy a sorozat kiadásának a végén ez a nyolc CD egy kartonboxot is kapjon.

Mindegyik album digipack formátumban jelenik majd meg, és mindegyik borító hátoldalán lesz egy rövid szöveg, ami a lemezek háttérmunkálatait, kulisszatitkait, illetve az adott kornak az akkori hangulatát próbálja vázolni, némileg a tagokat érintve. Így, ha azokat végigolvassa valaki, akkor egy rövid fejbőrös önéletrajzhoz is jut.

Hadd említsem még meg, hogy ahogy például az Iron Maiden vagy a Saxon lemezek újrakiadásánál is történt, a mi CD-ink gerinc-cimkéinken is lesz egy minta – a babérkoszorús körben lévő E.F. logó –, ami csak akkor rajzolódik ki teljes egészésben, ha mind a nyolc kiadvány egymás mellett van sorban.

Terveink tehát vannak, akárhogy is zavarja a másként gondolkodókat... Továbbra is: Nem adjuk fel!

alfahir.hu