Újra végvár lettünk

Tiltott határátlépés miatt a hétvéghén 577 főt fogott el a rendőrség, miközben csak idén több mint 25 ezren érkeztek hazánkba. A jól őrzött schengeni határ miatt a legtöbb határsértőt elkapják a hivatásos szervek, így a zömmel Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból érkező menekültek hosszú hónapokig élvezhetik a szépen szaporodó menekülttáborok valamelyikének vendégszeretetét.

A legtöbbjük természetesen azonnal menekültkérelmet terjeszt elő. A legrosszabb helyzet Csongrád megye déli határszakaszán van, ahol az elmúlt hónapokban több mint 25 ezer ember, köztük 3400 gyermeket fogtak el. Összehasonlításképp: tavaly egész évben 19 ezren érkeztek.

Az ellátórendszer csúcsra van járatva, ám az igen nagy fluktuáció miatt komolyabb zavarok nem mutatkoztak. Az EU-s források - az uniós és magyar - a bürokrácia hihetetlen lassúsága miatt nagyon lassan érkezik. Egyedül maradtunk ezzel a problémával, igaz, nem minket érint hosszú távon. 

Furcsán és groteszkül hangzik: a menekültek számára (akik menekültstátuszt csak nagyon ritkán kapnak) nem mi vagyunk a Kánaán. Kis ország, nehezen tanulható nyelv, és ami a legfőbb ok: nem vagyunk gazdagok. Elég csak megkérdezni az országot elhagyó félmillió magyart.

Fotósunk Ásotthalomra utazott, hogy megörökítse ezt a végtelenül szomorú "háborút".

nb

2013 januárjában életbe lépett uniós jogharmonizáció értelmében a menekültstátuszért folyamodó határátlépők nem utasíthatóak ki, s nem vehetők őrizetbe a legfeljebb 30, majd 60 napos procedúra idejére. Magyarországon BalassagyarmatonBékéscsabánBicskénDebrecenben, Fóton, VámosszabadinNyírbátoron van, és hamarosan Nagyfán lesz menekültek fogadására alkalmas tábor.

hjkhjhjjkhjkvnbgjfdadfqwefgh

alfahir.hu