2013. 01. 16. 19:23

Utazási portált indít a Wikipédia

Utazási portált indított Wikivoyage néven 12. születésnapja alkalmából a Wikipédia online enciklopédia működtetője.

A wikivoyage.org kilenc nyelven indult el, és már mintegy 50 ezer szócikket tartalmaz úti célokról. A Wikipédiához hasonlóan önkéntesek szerkesztik közösen. Eddig 200 önkéntes szerkesztő csatlakozott hozzájuk. 

"Manapság hatalmas az érdeklődés az utazási információk iránt, de csak kevés olyan forrás van, amely átfogó és nem kereskedelmi célú. Ez fog most megváltozni. A Wikivoyage az utazók szolgálatába áll a Wikimedia Alapítvány támogatásával és Wikimedia globális szerkesztői közösségével" - írta Sue Gardner, a Wikimedia Alapítvány igazgatója a portál elindulását hírül adó közleményében.

Bár a Wikivoyage új portál, maga a projekt már 2006 óta létezik, amikor a Wikitravel német és olasz verzióinak szerkesztői úgy döntöttek, hogy új weboldalt hoznak létre. Ez lett a Wikivoyage, amely német tulajdonban volt, ez a szervezet működtette. 2012-ben a Wikitravel számos szerkesztője döntött úgy, hogy összeolvadnak a Wikivoyage projekttel. Ezért jelenleg számos azonos szócikk jelenik meg a két honlapon. 

Minden utazót meghívunk, hogy csatlakozzon hozzánk egy "világútikönyv" létrehozására, amely független és nem kereskedelmi célú - hangsúlyozta Peter Fitzgerald, a projekt irányítója.

MTI - barikad.hu