2015. 01. 05. 07:24

Úttörőtábort is eladott a NAV

Jellemzően ingóságokat értékesítenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) árverésein, de tavaly gazdára talált egy úttörőtábor, egy lóistálló és a siófoki vásárcsarnok is; az árverések során befolyt végrehajtási bevétel november végéig meghaladta a kétmilliárd forintot - írta Napi Gazdaság hétfőn.

Összesen mintegy 22 ezer online és hagyományos árverést tartott a NAV tavaly november végéig - közölte a hivatal a lap kérdésére.
    
Az árverések döntő többsége az elektronikus árverési felületen (EÁF) zajlott, mivel hagyományos árverésre jellemzően csak akkor kerül sor, ha a lefoglalt ingóság telephelyre történő beszállítása megoldhatatlan vagy nem gazdaságos. Az összes árverés 92 százaléka ingóság, 8 százaléka ingatlan értékesítésére irányult. Az árverések során befolyt végrehajtási bevétel 2,023 milliárd forint volt.
    
Az ingóárverések többsége ruházati termék, jármű és járműalkatrészek kategóriában volt sikeres, az ingatlanok körében a családi házak értékesítése volt a legjellemzőbb. A nem végrehajtási eljárásokkal kapcsolatos vám- és bűnügyi szakterület eljárásai során lefoglalt, elkobzott ingóságok további 662 elektronikus árveréséből 511 sikeresen végződött. Itt átlagosan 3-4 ajánlattevő 10 ajánlatot tett, jellemzően fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokat, járműveket és ruházati termékeket árvereztek. Az ebből származó költségvetési bevétel meghaladta a 160 millió forintot.

Portálunk kérdéssel fordult a NAV-hoz, pontosan mely úttörőtáborról van szó, azt mennyiért és kinek adták el. A hatóság válaszát természetesen közöljük.