Vádat emeltek a közelmúlt legnagyobb hackertámadásának elkövetője ellen

Egy kaliforniai bíróság vádat emelt a Csehországban őrizetbe vett orosz hacker ellen, aki a LinkedIn, a Dropbox és a Formspring cégek számítógépes rendszerét támadta meg - közölte pénteken az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma.

A moszkvai illetőségű Jevgenyij Nyikulint október 5-én vették őrizetbe Prágában, és azóta tartják fogva - közölték ügyészek.

A férfi őrizetbe vétele még egy 2012-es számítógépes behatolással kapcsolatos, amelynek során Nyikulin a LinkedIn közösségi háló egyik alkalmazottjának számítógépéből megszerezte az illető felhasználónevét és jelszavát. Ezekkel belépett a világ legnagyobb üzleti közösségi oldalának számítógépes rendszerébe, és jelszavak millióihoz fért hozzá, amivel több mint százmillió felhasználó adatainak titkossága szűnt meg - közölte a LinkedIn.

Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok kérelmezte-e már a férfi kiadatását. Csütörtökön a kaliforniai Oakland esküdtszéke döntött úgy, hogy a hackert vigyék az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé állítsák. Számítógépes behatolással és személyi adatok ellopásával vádolják.

Eközben péntek estére sikerült helyreállítani a világhálón nyújtott szolgáltatásokat az Egyesült Államokban azután, hogy a nap folyamán tömeges hackertámadás érte több internetes világcég és médium szervereit.

Két-három órán keresztül elérhetetlen volt a Yahoo, a Twitter, a Spotify, az eBay vagy például a PayPal portálja, továbbá nem lehetett "megnyitni" a CNN hírtelevízió, a The New York Times című napilap és a brit Financial Times oldalait sem.

Zavar volt egyes fizetős televíziós és filmes szolgáltatók - például a Netflix vagy az HBO - elérésében is, és megszakadt az elérhetősége a Dyn doménnév-szolgáltatónak, amely ötszáz alkalmazottjával a világ egyik legnagyobb forgalmú internetes oldala.

Forrás
MTI nyomán