Van der Bellen lett az új osztrák elnök - Nem lesz "FPÖ-teljhatalom"

Az FPÖ jelöltje végül alulmaradt a zöldpárti Alexander Van der Bellennel szemben.

Az osztrák választók hosszas politikai csatározás után döntöttek: Alexander Van der Bellent választották meg Ausztria új államfőjének, és ezzel a globalizáció és a mélyebb európai integráció mellett tették le a garast.

Norbert Hofer a közösségi médiában gratulált ellenfelének, aki végül a szavazatok 53, 38 százalékával kerekedett felül.

Hivatalos elismerés

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elismerte, hogy jelöltje vereséget szenvedett az ausztriai elnökválasztás vasárnapi megismételt második fordulójában.

Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a sikerhez a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellennek.

Norbert Hofer is gratulált ellenfelének a győzelemhez a Facebook közösségi oldalon. Ugyanakkor azt írta, "végtelenül szomorú vagyok, hogy nem sikerült, szívesen vigyáztam volna Ausztriára". A politikus bejegyzésében összetartásra szólította fel az osztrákokat.

Heinz-Christian Strache az FPÖ elnöke ugyancsak gratulált Van der Bellennek, és megköszönte a Hoferre szavazók voksát. Az osztrák közszolgálati televízióban azt mondta, hogy határozott félelemkampány folyt Hofer ellen, és döntőnek nevezte, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Reinhold Mitterlehner Van der Bellent támogatta.

A baloldali-mainstream jelölt Twitteren ösztönzi részvételre híveit:

"Ma minden egyes szavazat számít! Kérem, menjenek el szavazni. Nagyon szépen köszönöm!"

"Keresztény disznó" - áll Norbert Hofer egyik megrongált választási plakátján (a kötelező Hitler-bajusz sem maradhatott el).
 
Az FPÖ jelöltje az alábbi képpel üzen a választóknak:
 
"A te hazád. A te szavazatod."
 
"A szavaztom Norbert Hofer ellen (szól)."
 
 
A radikális politikus ellen tüntető antifasiszták csúnyán beégtek a tegnapi "Fuck Hofer – Refugees Welcome" ("Bassza meg Hofer - Üdv a menekülteknek") jelige alatt meghirdetett demonstrációjukkal.

Rendőrségi becslések szerint nagyjából 100 fő gyűlt össze a Bécs belvárosában tartott demonstráción.
 

A résztvevőknél még a média munkatársai és az eseményt biztosító hatósági személyek is többen voltak: a sajtó 30-40 fővel képviseltette magát, és 100 rendőr vonult ki.
 
 
Ez sokat elárul a közhangulatról.

A legutolsó közvélemény-kutatás még november 18-án készült, e szerint Van der Bellen 51, Hofer 49 százalékon áll.

Az alábbi kép terjed a Twitter osztrák felhasználói között, üzenete főleg a jobboldali szavazóknak szól:
 
"A szavazócédula így is érvényes dr. Alexander Van der Bellen részére!"
 
 
A készítő az osztrák belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozik, de egyelőre hivatalos reakció nem érkezett a kormányzati szervtől, hogy helyes-e az értelmezés, miszerint az egyik jelölt nevének áthúzása a másikra leadott érvényes szavazatnak számít.
A baloldali jelölt leadta szavazatát, ami után valósággal lerohanta a média.
 
 
A Zeit beszámolója szerint Van der Bellen bizakodó az eredményt illetően.
Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló, világrekorder bázisugró és Hofer-szimpatizáns az alábbi képpel kampányol az FPÖ jelöltje mellett a közösségi médiában:
 
 
A Van der Bellen monogramján elnyomott csikk az elnökjelölt káros szenvedélyére utal, a "nem az én elnököm" szlogent pedig az amerikai demokrata tüntetőktől kölcsönözte a sportoló.

Választási abszurd: Az osztrák szélsőbal erőszakkal szállna szembe a "fasisztákkal"

Szerinte komoly esély van rá, hogy Norbert Hofer személyében "egy fasiszta politikus kerül az ország élére", aki "csak eljátssza, hogy demokrata, de valójában nagyon veszedelmes ember, mertfasiszta (igen, ezt így, egy mondatban kétszer is...)." Albrich szerint Hofer "szörnyen rasszista a muzulmánokkal és a menekültekkel szemben" (valaki szólhatna neki, hogy ezek egyike sem etnikum, vagy faj - a szerk.), és még szexista, meg náci is.