Vandál támadás érte a XVII. kerületi Horthy-emléktáblát

Ismeretlenek megrongálták Budapesten, a XVII. kerületben a civilek által, közadakozásból állított, a Péceli út és a Szabadság sugárút (1934 és 1945 között Horthy Miklós út) sarkán lévő Horthy Miklós emléktáblát.

Szeptember 26-án a Siófoki Városi Bíróság első fokon bűnösnek találta a kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő, szélsőséges nézeteiről ismert Dániel Péter ügyvédet, tettét azonban "erkölcsileg pozitív tartalmú” és „társadalmilag hasznos” figyelemfelhívásnak nevezte a bíró. Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője reagálva a bíró szavaira kijelentette: a bíró indoklása vérlázító és elfogadhatatlan. Hozzátette: nevetségessé teszi az egész ügyet, hogy a bíró hangsúlyozta, Horthy Miklós történelmi szerepének a megítélése nem a bíróság feladata. A közfelháborodás nyomán Busch Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kara büntetőjogi tanszékének vezetője a bírói véleménynyilvánítással kapcsolatban később azt mondta: bíró nem nyilváníthat politikai véleményt, ha mégis megteszi, akkor fegyelmi következményekre számíthat. Ennek ellenére a bíró véleménynyilvánítás sajnálatos üzenet volt a Dániel Péter felforgató szellemiségével szimpatizáló csoportok számára, hogy a vandalizmus erkölcsileg megengedhető és szabad az út a rongálók előtt.

horthy

A XVII. kerületi emléktáblát – amelyet az ismeretlen rongálók piros és fekete szórófestékkel fújták le - 2008-ban állították a kerület polgárai. Korábban már érte támadás az emléktáblát, szintén ismeretlen tettesek vörös festékkel öntötték le. Tavaly augusztusban pedig néhány szélsőbaloldali aktivista akasztott papírtáblát az emléktáblára és Horthy Miklós személyét, illetve politikai életművét kérdőjelezték meg a magyar történelemben. Akkor a kormányzó emlékének további megbecstelenítését, helyi civilek és jobbikosok akadályozták meg. A kormányzót gyalázó papírtáblát pedig letépték.

A mostani rongálást a Jobbik egy helyi szimpatizánsa fedezte fel, aki azonnal értesítette a nemzeti radikális párt XVII. kerületi irodáját. Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik budapesti elnöke a helyi kapitányságon bejelentést tett, de a hatóságok közölték vele, hogy hivatalból indítanak eljárást a rongálás ügyében és a helyszínelést meg is kezdték a nemzeti radkilális képviselő jelenlétében az esti órákban.

rakosmente.jobbik.hu - barikad.hu