2014. 11. 21. 16:57

Varga Mihály: Nincs realitása a miniszterelnöki álmoknak

Egészen meglepő módon Varga Mihály, gazdasági miniszter önkritikus, a realitásokkal már-már szembenéző hangot ütött ma meg egy konferencián - néhol egyenesen meghazudtolva a mindenhonnan ömlő propagandát – számolt be a stop.hu.

aA Hungarian Business Leaders Forum pénteki rendezvényén szólalt fel Varga Mihály. Beszédében bár méltatta az idei gyors növekedést, annak jelentőségét nem túlozta el:"Már nem vagyunk sereghajtók" - mondta, és kiemelte, hogy a gyorsulás nem fiskális stimulussal, hitelfelvétellel indult be. A miniszterben azonban hozzáfűzte: a gazdasági élénkülést az uniós források fűtik.

Nincs realitása a miniszterelnöki álmoknak

Varga elárulta: a munkaerő, a tőkehelyzet és a technológia ismeretében kalkulált potenciális növekedés még nem meggyőző, és ha a gazdaság a jelenlegi struktúrában marad, akkor nemhogy további növekedés, de inkább lassulás várható.

A gazdasági miniszter nyilvánosság előtt azt is elismerte, hogy tartós, 3 százalék fölötti GDP-bővülésről szőtt miniszterelnöki álmoknak aligha van realitása a magyar gazdaság jelenlegi szerkezetében.

Az új foglalkoztatottak fele közmunkás

Orbán Viktor szerint kormányra kerülése előtt 1,8 millió magyar adófizető volt, most azonban 4,2 milliónyian vannak, és a kormány meg sem áll a teljes foglalkoztatottság eléréséig. A kormányfő gazdasági minisztere ezzel szemben kijelentette: 2010 és 2014 között nagyjából 3,8 millióról 4,2 millióra nőtt a foglalkoztatottság. A növekmény felét pedig a közmunka adja - derült ki a miniszter szavaiból, aki ezt azzal kommentálta: "Nem ragadhat bele 200 ezer ember ebbe a helyzetbe. Nem lehet az a cél, hogy a közmunka-jövedelem segély jellegű legyen, amire már van rá példa. Jobban kell alkalmazkodni a szezonális igényekhez, mert a nyári időszakban már gondot jelentett a mezőgazdaságban és a turizmusban a csúcsidőszakokban megfelelő munkaerő találni" - tette hozzá.

A foglalkoztatás javulásában a külföldi elhelyezkedés is segítséget jelent - mondta, ami abból a szempontból jelent gondot, hogy néhány területen - például az egészségügyben - már nincs elég szakképzett, magasan kvalifikált munkavállaló, ami "kritikus helyzeteket teremthet".

stop.hu nyomán – alfahir.hu