2014. 11. 26. 12:24

Vége Vitézy álmának

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti városigazgatósági koncepció alapelveiről szóló előterjesztést, vagyis a BKK-t beolvasztják a Városigazgatóság alá. Vitézy Dávid valószínűleg ezt nem fogja vállalni és távozik.

qwA Fővárosi Közgyűlés mai ülésén elfogadták a januártól létrejövő Városigazgatóság koncepcióját, eszerint ez a holding fogja össze a jövőben valamennyi településüzemeltetési feladatot végző önkormányzati társaság működését 

A fővárosi önkormányzat közleménye szerint a holding jellegű társaság integráltan látná el a közfeladatokkal és közszolgáltatásokkal kapcsolatos valamennyi hatáskört. A koncepció szerint a 2015. január 15-én létrejövő Budapesti Városigazgatóság Zrt. fogja majd össze valamennyi településüzemeltetési feladatot ellátó önkormányzati társaság működését. A Városigazgatóság vezetője dr. Bán Tamás lesz. Szintén elfogadta a közgyűlés a közlekedésszervezési koncepció alapelveit, amely alapján felülvizsgálják a BKK funkcióit és feladatait.

Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte: az elmúlt időszak fővárosi fejlesztései nem egy kollektíva és nem egy személy érdemei. A fejlesztések ügyében egy irányba haladunk, ez nem fog változni a jövőben - hangsúlyozta. Megjegyezte: példátlannak tartja azt a megnyilvánulást, hogy "bárki is a Fővárosi Önkormányzat állományából külföldi banknál kilincseljen, hogy az ő személyéhez kössenek egy a várost megillető támogatást". Nem ördögtől való, amit tervezünk, csupán arról van szó, hogy a tulajdonosi jogokat a törvény által címzett jogos tulajdonos visszakéri. Ez anomália lenne? - tette fel a kérdést a főpolgármester.

Hozzátette: nem akarják a BKK-t szétszedni, az általuk elindított projekteket sem veszik el tőlük. "De azt akarjuk, hogy ez a cég az eredeti elképzelések szerint működjön, nem akarjuk, hogy a BKV kiszolgáltatott, rabszolga cég szerepébe süllyedjen. Az elmúlt négy évben végbement fejlődésekkel kapcsolatban senki nem vitatja a BKK-nak és vezetőjének tulajdonított érdemeket. De nem lehet azt állítani, hogy minden egy cégen, egy emberen múlott" - fogalmazott Tarlós István.

alfahir.hu