2014. 08. 09. 16:51

Végjáték

Ez a baloldal már nem több, mint néhány levitézlett politikus utolsó menedéke a magyar közéletben. Reméljük ősszel végleg odakerülnek, ahová valók.

nbÚgy tűnik, az MSZP a maga elegáns módján, a többi baloldali törpepártot átverve egyszerűen átírta a maga javára a korábbi, egymás közti megállapodást (a fővárosi meg-nem-állapodásról itt olvashat bővebben).

Nem lepődünk meg, miért is tennénk, hozták a szokásos formájukat. Az egykoron kormányképes erőt jelentő magyar baloldal apró kis résztvevői mára odáig jutottak, hogy egymás félholt testén próbálnak odajutni az egyre kisebb kondérhoz. Ami jelen esetben számukra Budapest.

Jól tudják, gyakorlatilag a fővároson kívül már esélyük sincs jelen lenni, a magyar társadalom nagy része már rég elzavarta őket, nem kér belőlük. Az ország nagy részén ma a kormányzó bizniszpárt és érdekszövetség, a Fidesz egyetlen kihívója a Jobbik, a kormányzó párt arroganciájával és mérhetetlen cinizmusával szemben az egyetlen hiteles erő a nemzeti oldal.

Ezért aztán nem meglepő, a legdurvább cicaharc az esélyes polgármesteri helyekért épp a fővárosban robbant ki (nem számítva a roppant szórakoztató miskolci jelöltállítást) a három pártocska között.

Most épp az Együtt-PM sértődött meg egy nagyot a szocik húzásán, úgy téve, mintha nem ismerték volna épp eléggé a szekfűs galerit, mintha nem egy brancs lennének ők így, ugyebár együtt, évtizedek óta.

És persze ott áll a háttérben a kezét dörzsölő Gyurcsány Ferenc, aki ezúttal is nyerésre áll. Nem is csoda, hiszen e kompánia egyetlen igazán jó hatalomtechnikusa a szemkilövető, ha valamihez nagyon ért, az a hatalom. Ha kell összeugraszt, ha kell közvetít, ha kell halk, ha kell harsány, a lényeg, hogy ott legyen a tűz közelében. Szerencsére a magyar társadalom nem felejtette el az "érdemeit", így bármennyire is ügyes, néhány elvakult hívén kívül másra nem nagyon lesz hatással.

A tét óriási a számukra. Ha leszerepelnek a számukra egyetlen valós esélyt jelentő helyszínen, Budapesten, akkor végleg odakerül a mai magyar baloldal, ahová való: a süllyesztőbe. Marakodnak még egy utolsót a maradék koncon, kiköpik, lenyelik, majd újra felöklendezik egymást. Sem összefogni, sem eltaposni nem tudják egymást, bármennyire is szeretnék.

S miközben egymással is képtelenek kiegyezni, láthatóan halvány lila elképzelésük sincs arra, mit is kéne csinálni, hogyan kéne irányítani ezt a várost, a nemlétező jövőképükről pedig már nem is beszélve.

Ez a baloldal nem több, mint néhány levitézlett politikus utolsó menedéke a magyar közéletben. Reméljük ősszel végleg odakerülnek, ahová valók.

alfahir.hu