Végre szembesítették a kritikákkal Szász Jenőt

A magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságában Szávay István, a Jobbik alelnöke szembesítette Szász Jenőt, a milliárdokból működő Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökét.

A Jobbik politikusa többek közt kíváncsi volt arra, hogy áll a szervezet költségvetése és állománya, kutatóintézetként miért mangalicafesztivál, focitorna vagy épp egy Monty Python-féle abszurd jelenetként értelmezhető, Várkert Bazárban tartott székely bál rendezésével foglalkoznak. Szávayt az is érdekelte, miért menekül a sajtó elől Szász Jenő, ahogy az is, hogy a szervezet honlapjáról miért hiányoznak a kulcsfontosságú dokumentumok. A Jobbik képviselője kifogásolta azt is, hogy a területi autonómia, mint cél, kimaradt az intézet koncepciójából.
 
Szász Jenő meglehetősen mulatságos - vagy inkább siralmas - válaszokkal állt elő a felvetésekre.
 
Azt elismerte, hogy az állományt még nem sikerült feltölteni, a székely bált nemzetmarketing szempontjából tartja fontosnak, a sajtónak pedig azért nem nyilatkozik, mert ellenséges érdekeket szolgálnak. A dokumentumok egy részét azért nem töltik fel a honlapra, mert akkor a román vagy a szlovák kormány is hozzáférne azokhoz, de ez utóbbi hiányosságok egy részét pótolni fogják. Szász az autonómiával kapcsolatos kérdésre nem adott választ.
 
A teljes vita jegyzőkönyve az Átlátszó.hu Erdéllyel foglalkozó aloldalán olvasható el.