Veteránok szájából Isonzóról

Az isonzói csaták az első világháború leghíresebb csatái. Fennmaradt visszaemlékezések és egy-két katonadal siratja a kerek 100 éve történt vérveszteségeket.

Az Isonzó folyó mentén az első világháborúban összesen tizenegy csata zajlott négy 1915-ben, öt 1916-ben és kettő 1917-ben. Ezek közül az egyik harctérnek egy (sokak által a legszomorúbbnak mondott) magyar népdal is emléket állít. Ezt ajánljuk most az első világháború magyar hőseinek.
 
 
A Duna tévé felvételének köszönhetően első világháborús veteránoktól hallhatunk megélt történeteket az első világháborúból. Ajánljuk a Magyarok és az első világháború című, négyrészes filmsorozat második részét, mely az „Én is jártam Isonzónál!” nevet viseli. A filmet 1982-ben készítette Gulyás Gyula és Gulyás János.
 
 
Tavaly nyáron a csaták helyszínére egy Isonzó Expressz nevű nosztalgia-vonatot is indítottak. A Honvédség filmet is forgatott a vonatról. Négy nap alatt az első világháború azon ismert hadszíntereit járta be, ahol magyar katonák harcoltak. Idén júliusban is útnak indítják a nagy népszerűségnek örvendő zarándok-vonatot. Útja során az idén éppen 100 éves összecsapások helyszíneit járja végig. A vonat menetideje egy nappal, szerelvénye pedig egy további vagonnal bővült, melynek éppen Doberdó a neve. 
 
Itt jegyezzük meg, hogy az Erdélyországból csonkahonba vándorolt székelyek sokszor a fenti dalt átköltve éneklik: 
 
„Erdélyország közepében lesz a sírom, 
Édesanyám, arra kérem, ne sírjon!”