2014. 03. 20. 13:53

Vezető politikusok kiállása Oroszország mellett

Nemzetközi sajtószemle

2014-03-20

ZIARE.COM

www.ziare.com

A Krím-félsziget nyomdokaiba lépve a szakadár Dnyeszteren Túli Terület is csatlakozni akar Oroszországhoz, de Moldova szomszédjának, Romániának most higgadtan kell hozzáállnia az eseményekhez – írja a román hírportál. A lap szerint sokan gondolják úgy Romániában, hogy elérkezett az alkalmas pillanat a Moldovával való egyesülésre, de egy EU-n belüli revizionista kezdeményezés Putyin malmára hajtaná a vizet. A legfontosabb lépés ehelyett a Moldovai Köztársaság EU integrációjának a felgyorsítása, a társulási szerződés minél hamarabbi aláírása.

 

THE GUARDIAN

www.theguardian.com

Orosz nyelvű televíziós beszédben ígért széles körű autonómiát a kelet-ukrajnai oroszoknak kedden Arszenyij Jacenyuk ukrán államfő. A balliberális brit napilap véleménye szerint ez az ország egységének szempontjából szükséges lépés volt az ukrán vezetés részéről, azonban támogatniuk kell az orosz nyelv hivatalos használatának lehetőségét is és nem szabad elutasítaniuk az Ukrajna föderalizálására irányuló törekvéseket sem, mivel ebben Moszkva is partner lenne.

 

LIFENEWS

www.lifenews.ru

A krími ügyészség szerint a Krímben felbukkant ismeretlen orvlövészek módszere ugyanaz, mint ami a kijevi Majdanon volt. Március 18-án este felfegyverzett alakok jelentek meg az utcákon Szimferopolban. A krími rendvédelmi erők ezután a helyszínre siettek, ahol nem csak rájuk, hanem a helyszínen tartózkodó ukrán katonaságra is tüzet nyitottak. A rendőrség szerint a lövések egy irányból érkeztek. Két személy meghalt, egy a krími önvédelmi erő tagjai közül, egy pedig az ukrán katonaságból. A hatóságok az esetet a kijevi vezetés provokációjának tartják, ami után engedélyezték a Krímben tartózkodó ukrán katonaságnak a fegyverhasználatot.

 

RUSSIA POST

www.russiapost.su

Krím Oroszországhoz csatolása a nemzetközi jog keretein belül történik és Krím történelméből ered, mondta az Egyesült Államok képviselőházának volt tagja, a konzervatív Ron Paul. Szerinte a krími emberek csatlakoztak a többi olyan területhez, melyek szintén nem elégedettek a kormánnyal, amely nem képviseli érdekeiket, mint például Skócia, Katalónia vagy Velence. Hozzátette, hogy az utóbbiakkal ellentétben a krími népszavazás valamiért nagy dühöt váltott ki az amerikai és európai politikusokból. Az amerikai politikus értetlenül áll az USA előtt, amikor az nem tekinti legitimnek a népszavazást, pedig az ENSZ alaptörvényeinek első cikkelye pont az önrendelkezésről szól. Az sem lehet magyarázat a legitimitás kétségbe vonására, hogy orosz fegyveres erők jelenlétében történtek a választások, mivel nemrég Irakban éppen az amerikai hadsereg jelenlétében zajlottak le választások.

 

ITAR-TASS

www.itar-tass.com

Argentína elnöke, Cristina Fernandez de Kirchner kettős mérce alkalmazásával vádolta azokat az országokat, amelyek elítélik a krími népszavazást. A Krím körül kialakult helyzetet a Falkland-(Malvin)-szigetekhez hasonlította: „Ha Krím tart népszavazást az nem helyes, de ha ezt a falklandiak teszik, akkor minden rendben van. Ez nem állja meg a helyét.” Az argentín elnök szerint ezeknek a világhatalmaknak nincs joguk azt tettetni, hogy a világbékét akarják biztosítani.

XINHUA

www.news.xinhuanet.com

A kínai hírügynökség beszámolója szerint India nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, hacsak nem fogadja el azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (ami gyakorlatilag lehetetlen, hiszen Oroszország a BT állandó tagja). Manmohan Singh indiai miniszterelnök szerdán találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és bár Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartására emlékeztette partnerét, ahogy arra a Hindustan Times is rámutat: India hagyományosan a be nem avatkozás politikáját követi, Oroszországgal pedig szoros kapcsolata van.

 

WIENER ZEITUNG, BLICK, DER SPIEGEL

www.wienerzeitung.at, www.blick.ch, www.spiegel.de

Számos német lap számolt be arról, hogy Abdullah Gül török elnök elhatárolódott az Erdoğan-kormányt érintő korrupciós botrányoktól. Dániai látogatása során újságírói kérdésre elutasította Recep Tayyip Erdoğan azon állításait, amelyek szerint külföldi erők összeesküvéséről lenne szó. A miniszterelnök a vádakért Fethullah Gülen muszlim prédikátort teszi felelőssé, aki egy párhuzamos rendszer kiépítésével akarja megbuktatni a kormányt. Gül kerülte ezt a kifejezést, és azt nyilatkozta, hogy az állami tisztviselőknek is lehetnek eltérő nézeteik. Azt is követelte, hogy a kormánnyal szembeni korrupciós vádak legyenek átláthatóak ás kidolgozottak. Ellentétben Erdoğannal, Gül azt is kéri, hogy gyorsan találják meg Berkin Elvan halálának felelősét. A fiatalembert a Gezi-tünteetések során találta el egy könnygáztartály, majd egy hónapnyi kóma után a múlt héten halt meg. Gül szerint jogállamban ilyen többé nem ismétlődhet meg, míg Erdoğan korábban jogszerűnek találta a rendőri intézkedéseket. A bombasztikus címadásokkal ellentétben az „elhatárolódás” erősen túlzó kifejezés, és inkább kivetítésnek tűnik. Gül elnök a nemzetközi környezetnek és tisztségének megfelelően válaszolt a kérdésekre, míg a miniszterelnök otthon közismerten nyersen fogalmaz. A kettejük közötti stílusbeli különbségek meg korábban is ismertek voltak.

 

WORLD BULLETIN

www.worldbulletin.net

Most már terroristákat is támogat az Emberi Jogok Európai Bírósága.. Az ECHR igazat adott Abdullah Öcalannak a török állammal folytatott perében azt illetően, hogy a fogva tartása körülményei nem voltak megfelelőek. A bíróság szerint az sem helyes, hogy a 40 ezer fő halálával járó kvázi-polgárháborút kirobbantó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetője tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott a szabadulás esélye nélkül. Bekir Bozdağ török igazságügyi miniszter megígérte, az ügyben fellebbezni fognak. Az egész világon terroristának tartott Öcalant 1999-ben Kenyában fogták el a török hatóságok, majd Törökországban halálra ítélték. Mivel azonban időközben Törökország eltörölte a halálbüntetést, Öcalan ítéletét is életfogytiglani börtönre változtatták.

 

SABAH

www.sabah.com.tr

Nem tevékenykedtek szervezetten és nem álltak egymással hierarchiában azok a letartóztatottak, akiket a december 17-i korrupciós botrány nyomán gyanúsítottak meg Ekrem Aydıner isztambuli főügyész szerint – írja a kormánypárti Sabah napilap. A Sabah értesülése szerint a bűnszövetkezet vádját a rendőrség „párhuzamos államhoz” kötődő dolgozói írták bele a jelentésekbe.

*

Hakan Fidan, a török titkosszolgálat vezetője arra figyelmeztette Fethullah Gülen vallástudóst, hogy  veszélyes játékot játszik – írja a Yeni Şafak lapra hivatkozva a kormánypárti újság. Fidan a hittudós pennsylvaniai birtokára látogatva arra szólította föl Gülent, hogy ne folyjon bele az államügyekbe, mert abból mindenkinek kára származik. Fidan kérte Gülent, hogy az állam és vallás ügyeinek jegyében húzódjon vissza az állami szervezetekből és ne építsen politikai érdekcsoportot.

 

DAILY SABAH

www.dailysabah.com

Azerbajdzsánban is felfigyeltek a gülenisták tevékenységére. Az ország államfője, Ilham Aliyev indoklás nélkül felmentette információs kabinetjének vezetőjét, Elnur Aslanovot, miután egy kiszivárogtatott email szerint Aslanov kapcsolatban állt Fethullah Gülen török hittudós mozgalmával. A levél tartalma szerint Aslanov egyike a csoport támogatóinak az azerbajdzsáni hírszerzésben. A külföldről beszivárgó iszlamizmussal szemben alapvetően ellenséges bakui vezetés már 2008-ban is fel akart lépni a gülenistákkal szemben, akkor azonban Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök közbenjárása segített elsimítani az ellentéteket. A tavaly decemberben kitört török belpolitikai botrány óta azonban Gülenéket a török vezetés is célba vette, így Azerbajdzsánban is célponttá váltak.

 

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu