Harmincezer magyar tüntet Marosvásárhelyen (fotókkal frissítve!)

Európa hét és Amerika öt nagyvárosa mellett Budapesten és három másik magyar városban is demonstrációkat tartanak a román külképviseletek előtt vasárnap, a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan.

Magyarországon Budapest mellett Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, Európában ezen kívül Londonban, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Münchenben, Stockholmban és Zürichben, az Egyesült Államokban New Yorkban, Clevelandben és Los Angelesben, Kanadában pedig Torontóban és Ottawában szerveznek szolidaritási tüntetéseket helyi csoportok, elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napján.

A marosvásárhelyi megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs korábban az MTI-nek elmondta: a helyi idő szerint vasárnap 17 órakor (közép-európai szerint 16 órakor) kezdődő rendezvényre a szervezők legalább tízezer tüntetőt várnak Székelyföld teljes területéről.

fotó: BB - alfahir.hu

Az SZNT képviselői mellett a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) több szónoka, valamint a Katalán Demokratikus Konvergenciapárt képviselője is beszédet mond.

A szónoklatok elhangzása után a Székely Vértanúk Emlékműve mellől a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a tüntetők nevében a kormány képviselőjének.

Frissítés: Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen

Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen a székely szabadság napja elnevezésű, vasárnap délutáni autonómiatüntetés szervezői - közölte vasárnap az MTI-vel Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, a demonstráció főszervezője.

Izsák Balázs elmondta, szombaton újabb egyeztetést tartottak a szervezők a rendőrség és a csendőrség helyi parancsnokaival mindazokról az intézkedésekről, amelyek a rendezvény biztonságát szavatolják. "Egyértelmű, hogy minden a legnagyobb rendben fog lezajlani" - fogalmazta meg következtetéseit a főszervező. Az MTI kérdésére Izsák Balázs "magányos kalandorok virtuális világban tett diverziójának" minősítette a közösségi oldalakon közzétett, ellendemonstrációra szólító felhívást.

A helyi idő szerint 17 órakor (közép-európai 16 órakor) kezdődő demonstrációra egész Székelyföldről várnak tüntetőket a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket. 

Az emlékműnél az SZNT elnöke mellett a társszervezők, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szónokai, valamint a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselője is beszédet mond. Izsák Balázs elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára az utolsó pillanatig nyitva hagyják a felszólalás lehetőségét.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban bejelentette, a szövetség nem vesz részt a rendezvényen. Az RMDSZ egyes székelyföldi vezetői viszont azt jelentették be, hogy - testületi döntés nem lévén a részvétel elutasítása tárgyában - ott lesznek az autonómiatüntetésen. Kovászna megyében példátlan együttműködés alakult ki az RMDSZ és az ellenzékét megjelenítő pártok között a szervezésben. 

A szónoklatok elhangzása után Marosvásárhely főterén áthaladva a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a kormány képviselőjének. Ezt követően az SZNT a Kultúrpalotában tart ünnepi rendezvényt, amelyen átadják a Gábor Áron-díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapja.

Frissítés: A Jobbik Magyarországért Mozgalom Gyulai Alapszervezete villámcsődületet tartott a székely testvéreink autonómiája mellett Gyulán, a román konzulátus épülete előtt.

Harmincezren Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen el-eleredő esőben kezdődött meg vasárnap délután a székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetés. A szervezők 30 ezerre becsülték a megjelentek számát.

(Fotó: maszol.ro)

A Marosvásárhely külvárosában lévő postaréti Székely Mártírok Emlékművéhez Székelyföld egész területéről autóbuszokkal érkeztek a tüntetők, akik elsősorban székely zászlókat hoztak magukkal, de megannyi magyar és árpádsávos zászló is feltűnt a tömegben.    

A demonstráció nyitányaként elszavalt Szózat után a tömeg hosszasan skandálta az "autonómiát!" jelszót, és "Katalónia" skandálással köszöntötte Mark Gafarott Monjót, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselőjét, aki a katalánok szolidaritásáról biztosította a tömeget. Gondolatait Dabis Attila az SZNT külöügyi szolgálatának részéről tolmácsolta. „Ezt a mozgalmat Katalónia jól ismeri, és még nem felejtette el. Egy olyan nemzet tagjaként, akinek nyelvét, kultúráját évszázaodokon kereszütl üldözték, rendkívül közel érzem magam a székely néphez” – mondta. Hozzátette, biztos abban, hogy remek jövő áll a székelyek előtt, akiknek sosem szabad szégyellniük kultúrájukat. „Autonómiát Székelyföldnek, Isten óvja a székely népet” – mondta magyar nyelven.

ezrek a tüntetésen

tüntetőkszékely zászlók

Fotók: alfahir.hu


Dél-Tirol kormányzójának, Luis Durnwaldernek az üdvözlőlevelét is felolvasták.

„A kisebbségeknek türelemre van szükségük” – hangzik a kormányzó gondolata. „Évtizedekbe telt a kisebbségvédelmet megalapozni, hogy az senkinek se legyen kárára. A kisebbségvédelem számtalan fázisán mentünk keresztül. Olaszország kisebbségét volt, amikor a megsemmisülés vagy az asszimiláció fenyegette” – hangzott a levélből. A sikeres kisebbségvédelem olyan kell legyen, amely mindenkit magába foglal.

A Baszk Nemzeti Párt elnöke, Euzko Alderdi levelében írta, Székelyföld példa arra, hogy a nemzeti méltóság képes ellenállni a beolvadásnak. Reményét fejezte ki az iránt, hogy az autonómiatüntetés meghozza a gyümölcsét.

A szlovákiai Magyar Közösség Pártja elnökének, Berényi Józsefnek a levelét is felolvasták. „Régóta tudjuk, hogy a Kárpát-medencei magyarok sorsa azonos. Mi már elszenvedtük a régiósítás folyamatát, azóta száztízezerrel vagyunk kevesebben, mint 1990-ben. A félmilliós közösségünkre nézve ez drámai. A különböző autonómiaformák léte nélkül Szlovákiában a magyarság létének vége. Szolidaritást vállalunk a marosvásárhelyi tüntetőkkel, hiszen a problémánk közös.”

tüntetők

tüntetők

tüntetőkFotók: alfahir.hu


„Az autonómiáért békességgel tüntetni elemi jogunk. Békességgel, félelem nélkül, itt Marosvásárhelyen, a székelyek örök fővárosában” – mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Kitért arra, hogy nem lehet az, hogy Románia ésszerű területi felosztását a magyarok iránti félelem miatt nem merik megvalósítani. „Egyedül a teremtő Istent féljük, de másnak nincs oka félni tőlünk. Székelyföld autonómiája nem más, mint a székely nép törvények által szavatolt szabadsága. Nem azt kell keresnünk, mi a legtöbb, amit megengednek nekünk” – fogalmazott Izsák Balázs. Hozzátette, a régiós felosztásról szerinte csakis az adott területeken élők megkérdezésével lehet dönteni, népszavazással. „Mi azt akarjuk, hogy a nyolc székely székből álló Székelyföld önálló közigazgatási egység legyen. Ha mi magunk állunk elő ettől eltérő elképzeléssel, akkor az önfeladást választottuk” – mondta Izsák. Megjegyezte, vannak, akik azt mondják, hallgatni kell – a tömeg félbeszakította, és kiabálta: Nem! Nem! Soha!

"Brüsszelben a magyar tüntetőkhöz csatlakoztak a flamandok, együtt vonultak ki a román nagykövetség elé” – mondta a friss hírt Tőkés László.

„Kölcsey Ferenc szülőföldjéről érkeztem, a székelyek mellett ne feledkezzünk meg a partiumiakról és a közép-erélyiekről. Az ő szabadságukért is harcolunk. Meg kell szüntetnünk Trianon következményeit, a trianoni sebek gyógyulására van szükség!” – hangoztatta az EP-képviselő.

marosvásárhelyi tüntetés

marosvásárhelyi tüntetés

marosvásárhelyi tüntetés

marosvásárhelyi tüntetés

Fotók: alfahir.hu


"Mi, akik ma a Székely Szabadság napján összegyűltünk, kettős céllal vagyunk itt: egyrészt méltóképpen akarunk fejet hajtani azokért, akik 1854-ben életükkel fizettek a székely szabadságért, másodszor egyakarattal valljuk, hogy szükségünk van arra, hogy saját magunk rendelkezzünk önnön sorunk fölött. Szabadságot a székelységnek! Autonómiát a Székelyföldnek!" - hangzott Sánta Imrétől, az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőjétől.

"A hit, az akarat, a kitartás fegyverével kell harcba szállni a célunkért" - tette hozzá Sánta. A mindenható Isten segítségét kérte mindehhez, majd a tömeg együtt imádkozta a Miatyánkot.

Izsák Balázs felolvasta a naggyűlés petícióját - egy beadványt a román kormánynak, amely a székelyek követeléseit tartalmazta: Székelyföld területi autonómiája, amely nem sérti a román állam törvényeit, sem pedig a székelyföldi románok érdekeit, a székely jelképek üldözésének befejezését, teljes és tényleges szabadságot követlenek minden lakosnak. A tömeg egy emberként fogadta el, hogy a petíciót Románia kormánya elé terjessze az SZNT.

Több mint ezren Budapesten

Több mint ezren gyűltek össze vasárnap délután Budapesten, a Romániai Nagykövetség épülete előtt a Székelyföldért Társaság által szervezett, a székely autonómiatörekvéseket támogató tüntetésen.

A székely szabadság napján több európai és amerikai nagyvárosban egy időben, magyar idő szerint délután négy órakor tartott rendezvény harangszóval, majd a Székely himnusszal vette kezdetét.
    
A demonstráció miatt a XIV. kerületi Thököly út Dózsa György út és Stefánia út közötti szakaszának felét zárták el kordonokkal. Itt korábban a BKV buszokat átengedték, de többen a kordonokon kívül gyűltek össze, ami már a tömegközlekedést is akadályozza. A demonstráción minden korosztály képviselői - idősek és kisgyermekek egyaránt - megjelentek. A tömegben számos székely zászlót látni, több magyar zászló is van, sokan árpádsávos zászlóval érkeztek.

Észak-Amerikában is több százan a székely testvérek mellett

Észak-Amerika több nagyvárosában tartottak vasárnap megmozdulásokat a székely autonómia ügye melletti szolidaritás jegyében.

Clevelandben, a Vatikán által tavaly újranyittatott Szent Imre magyar katolikus templom területén mintegy másfél százan gyűltek össze, hogy támogassák Székelyföld autonómiájának ügyét - tájékoztatta telefonon azt MTI-t a Csíkszeredából származó Csibi Lóránt, az esemény szervezője, a városban működő Bocskai Rádió főszerkesztője.

Csibi Lóránt az összegyűltek előtt, akik elénekelték a magyar és a székely himnuszt, egyebek mellett ismertette a közigazgatás átszervezésére irányuló román kormányzati szándékot. Az eseményen támogatási nyilatkozatot olvastak fel, aláírásokat gyűjtöttek.   

Az Egyesült Államokban Los Angelesben, New Yorkban, Washingtonban, illetve Kanadában Ottawában és Torontóban hirdettek meg hasonló megmozdulásokat, több helyen a városban működő román képviselet elé.

Londonban a rendőrség nem engedte a román nagykövetség elé a székely autonómiáért tüntetőket.

Románia londoni nagykövetsége egy kerítéssel elzárt kis utcában van, a vasárnap délutáni demonstrációra érkezőket azonban a rendőrök egy szemközti szűk sétálóutcába terelték, ahol a résztvevőknek egy rácsokkal körülvett, kijelölt részen kellett gyülekezniük.
    
Az MTI tudósítójának kérdésére a helyszínt biztosító rendőri egység vezetője elmondta: az intézkedést nem a román képviselet kérte, a nagykövetségnek otthont adó utca magánterületnek minősül, ezért ott nem lehet demonstrációkat tartani.
    
A vasárnapi londoni megmozdulásra összegyűlt mintegy 120 résztvevő némi vita után tudomásul vette, hogy nem vonulhat a román képviselet elé, és a kijelölt kis utcában tartotta meg az egyórás rendezvényt. A tüntetők magyar és székely, valamint rovásírással ellátott árpádsávos lobogókat emeltek a magasba. Az egyik transzparensen a "Székelyföld nem Románia része" felirat volt olvasható.
    
A tüntetők többször elénekelték a magyar és a székely himnuszt, és több alkalommal felhangzott a "Vesszen Trianon" jelszó is.
    
A demonstráción felolvastak egy nyilatkozatot, amely szerint Székelyföld autonómiája nem sértené Románia területi integritását és szuverenitását, sem a Székelyföldön élő román nemzetiségű polgárok érdekeit és a román alkotmányt sem. A nyilatkozat követelte, hogy Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót az EU-források hatékonyabb felhasználása érdekében.
    
A nyilatkozat szerzői Székelyföld területi autonómiájának megteremtését is követelték.

Münchenben is a székelyek mellett

Tüntetést tartottak Székelyföld autonómiájáért vasárnap Münchenben a román főkonzulátus előtt.

A Hunnia Baráti Kör szervezésben tartott demonstráción a vártnál jóval többen, mintegy 250-en vettek részt - tájékoztatta telefonon az MTI-t Hahn-Seidl Alida, a németországi magyar civil szervezet tagja, a tüntetés egyik szervezője.
    
A demonstrálók közül mintegy hatvanan székely zászlót, többen pedig táblákat tartottak a magasba, amelyeken például az volt olvasható angol nyelven, hogy "Önrendelkezést Székelyföldnek!" - mondta a szervező.
    
A székely szabadság napján megrendezett marosvásárhelyi megmozdulással egy időben tartott müncheni szimpátiatüntetésen felolvasták a Székely Nemzeti Tanács követeléseit tartalmazó petíciót, amelyet a demonstráció résztvevői aláírtak.
    
A petíciót a tüntetés végén bedobták a román főkonzulátus postaládájába. A járókelők között az autonómia ügyét német nyelven ismertető szórólapokat osztottak szét - mondta Hahn-Seidl Alida.

MTI - szekelyhon.ro - alfahir.hu