Vizsgálat indulhat a bizniszpártokkal szemben

Ajánlóív-botrány: a Jobbik a bankszámlák zárolását és az ajánlóívek lefoglalását javasolja a legfőbb ügyésznek.

A választások után a sajtóban több olyan cikk is megjelent, amely az ajánlásgyűjtések kapcsán választási csalás gyanúját vetik fel – emlékeztetett keddi sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője. Hozzátette: közismert tény, hogy különböző bizniszpártok a gyanú szerint egymás között fénymásolással és egyéb módszerekkel cserélgették az ajánlásokat és a választók adatait.

A politikus felhívta a figyelmet: ma négy órakor jár le az európai parlamenti választások listaállítás határideje, a bizniszpártok közül azonban senki nem adta le a listaállításhoz szükséges aláírásokat. Szilágyi György valószínűnek tartja, hogy ebben az is közrejátszott, hogy az európai parlamenti választásnál nincsenek közpénzek a rendszerben, úgy mint az országgyűlési választások során.

A Jobbik kedden ismeretlen tettesekkel szemben feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél, a választás, népszavazás, európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, személyes adattal visszaélés vétsége, valamint költségvetési csalás bűntette tárgyában – mondta el a nemzeti radikális képviselő.

A politikus megjegyezte: a Jobbik arra kéri a Legfőbb Ügyészséget, hogy a nyomozás érdekére való tekintettel zárolják a gyanúba került pártok számláit, valamint foglalják le az ajánlóíveiket.

Szilágyi György közölte: ez az ügy több további kérdéseket is felvet, melyeket a Jobbik a következő országgyűlési ciklusban szóvá fog tenni, ugyanis bebizonyosodott, hogy a választási törvénnyel kapcsolatban számos kivetnivaló van.

alfahir.hu