Vona: A gázüzem egy kitörési pont lehet

Az autógáz üzemeléséről, piaci és technológiai lehetőségeiről tartottak konferenciát Parádsasváron pénteken. Az eseményen részt vett Vona Gábor Jobbik-elnök, a magyar-orosz interparlamentáris társaság elnöke, valamint Kovács Béla, az Európai Parlament Európai Orosz-EU Energetikai Bizottság elnöke is. Hazai vállalkozók mellett holland, olasz, német és orosz cégvezetők, köztük a Gazprom óriásvállalat is képviseltette magát, de orosz parlamenti képviselők is tiszteletüket tették.

A konferencián az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok kérdése is terítékre került – mondta el az Alfahír kérdésére Vona Gábor. Az autógáz-ágazatról szólva megjegyezte: egy Európában dinamikusan fejlődő területről beszélhetünk, azonban ez a lendület Magyarországon a hibás törvényi megközelítés, a hatóságok engedélyezési problémái miatt gyakorlatilag áll. Ez egy nagyon komoly hiba – tette hozzá a nemzeti párt elnöke.

s

Mint részletezte, a gázüzemű meghajtásra egy kitörési pontként tekintenek a tömegközlekedésben is, ugyanis az jelentős előnyökkel szolgál a benzinnel és a gázolajjal szemben. Vona szerint Magyarországon az agráriumban is fontos szerepet tölthetne be a technológia, hiszen amellett, hogy környezetvédelmi szempontból előnyösebb, a termelést is olcsóbbá és hatékonyabbá tenné.

s

A pártelnök hozzáfűzte, hogy egyes termékek árának akár 80 százalékát is kitehetik a magas üzemanyagárak miatti költségek, így a gázüzemű gépekkel való termelés akár az élelmiszerárakat is csökkenthetné, versenyképesebbé tehetné. Ez a technológia környezetvédelmi szempontból is pozitívumokkal kecsegtet: a gázüzemű motorok akár 75 százalékkal kevesebb szén-monoxidot, és 25 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsájtanak a levegőbe, mint benzinnel vagy gázolajjal működő társaik.

s

s

A technológia fejlődésével ezen gépeket egyre minőségibb formában lehet üzemelni. Mint Vona Gábor elárulta, az egyik olasz gyártó képviselője prezentálta, hogy személyautók esetében nem tapasztaltak minőségromlást a hagyományos meghajtáshoz mérten, a vezetést semmiben nem befolyásolta a gázüzemű működés. Ellenben az árakat és a környezetkímélést tekintve abszolút versenyképes technológiáról van szó – ecsetelte az olasz gyártó prezentálója. A konferencián magyarországi cégvezetők is felszólaltak, megosztották a nemzetközi hallgatósággal tapasztalataikat.

s

Vona Gábor portálunknak elmondta, a Jobbik programjának kialakítási szempontjából egy nagyon hasznos konferencia zajlott le Parádsasváron, és a jövőben mindenképp segítenék a hazai gázüzemű üzletág erősítését.

alfahir.hu