Vona: Begyógyítjuk a nemzet sebeit!

Magyarország bajban van, méghozzá nagy bajban. Hazánk egy drámai nemzetközi válság kellős közepén áll, akkor, amikor Magyarország társadalmilag és politikailag is elfáradt - mondta Vona Gábor szombati évértékelőjén.

A Jobbik elnöke szerint a magyar nemzetet a szabadság szeretete és a bezárkózás jellemzi. Mint mondta, hazánk, a Kárpát-medence, amit ezer éve élünk, számunkra egy földi paradicsom. Ha figyelembe vesszük domborzatát, akkor értjük, miért vagyunk ennyire bezárkózóak: a magyar állam akkor sem hódított, amikor megtehette volna.

„A szabadság szeretete, ez érdekel minket. Nem a hódítás, nem mások kizsákmányolása, hanem az, hogy itthon szabadon éljünk. A szabadság szeretetét a sztyeppék nevelték belénk, a bezárkózás pedig maga a Kárpát-medence”.

Vona Gábor szerint viszont „a világ nem hagy békén minket”. Úgy vélte, a globalizáció és a történelem kettős szorításában egyszerűen nem vehetünk nem tudomást arról, mi zajlik odakint, vagyis, hogy egypólusú, vagy többpólusú világ lesz-e. Szavai szerint el kell dönteni, hova akar eljutni a magyar nemzet. „Az a nemzet, amely alatt én nem tömeget, hanem közösséget értek. A tömeg ugyanis manipulálható, a közösség viszont autonóm, számomra pedig a magyarság egy közösség”.A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy Fidesz és az MSZP neve háborút jelent: egy "hideg háborúba" kényszerítették az országot, s ők olyanok, mint a mesebeli húsevő róka és a rovarevő holló. Képesek összeveszni egy sajton, amit egyik sem szeret.

Vona Gábor emlékeztetett a kor két legnagyobb külpolitikai válságára, a közel-keleti helyzetre és Ukrajnára. Utóbbi szerinte nem polgárháború, és nem is egy orosz-ukrán konfliktus. Ami ott zajlik, az egy amerikai-orosz háború, aminek csak színtere Ukrajna. Ebben azonban sem Magyarországnak, sem Európának nem kell, s nem szabad szerepet vállalni – közölte.

Úgy vélte, külön Egyesült Államok- és külön Oroszország-politikát kell folytatni. A kormánnyal ellentétben a Jobbik szerint nem Ukrajna területi integritásának védelme a legfontosabb, hanem az ott élő magyarság (illetve a besorozott magyar fiatalok) és hazánk biztonsága.

Ebben a konfliktusban mind az USA, mind Oroszország, nagyon messzire ment - tette hozzá. A pártelnök szerint egy dolgot tehetünk: Ki kell mondanunk, hogy ez nem a mi háborúnk, Magyarország ebből a háborúból nem kér, és a NATO tagság ellenére sem hajlandó háborúzni.

Közjogi és szociális válságban vagyunk

A belpolitikára térve Vona Gábor azt mondta, mára a Fidesz megroggyant. A kétharmados tévedhetetlensége megdőlt, a széljárás teljesen megváltozott. Szerinte Orbán Viktor 2014-es őszi és Gyurcsány 2006-os őszi helyzete igen hasonló: Míg a nyáron mindketten verhetetleneknek tűntek, ősszel már egyáltalán nem. Vona szerint a különbség az, hogy Gyurcsány kapkodni kezdett, Orbán viszont taktikusabb, ő kivár.

Vona Gábor szerint a tüntetések inkább következményei a Fidesz válságának, nem okozói. Ezek a demonstrációk azonban mára teljesen kiüresedtek, vezetőik hiteltelenek. Emlékeztetett: ma már egyértelmű, hogy ezen "civileknek" annyi közük van a civilséghez, mint a Boko Haramnak az éjféli misékhez.

A nemzeti párt vezetője azt mondta, az országnak nemcsak a Fidesz-rendszer a problémája, hanem az egész elmúlt 25 év. „Az egész 25 évet kell leváltani, hiszen a Fidesz nem a Gyurcsány-rendszer megszüntetője, hanem annak megkoronázója, Orbán Viktor ezért egy megbukott rendszer megbukott miniszterelnöke”. Vona Gábor szerint sem Gyurcsány Ferenc szélsőséges liberalizmusára, sem pedig Orbán Viktor illiberalizmusára nincs szükség.

Sok mindenről kell vitázni

A Jobbik elnöke szerint olyan döntő kérdéseket kell megvitatni, mint például, hogy legyen-e kétkamarás Országgyűlés, csak pártokra akarjuk-e alapozni a közjogi rendszert, legyen-e általános választójog, valóban minden érték egyenlő-e, és megengedhető-e, hogy államtitkári szinten egész ágazatok tűnjenek el, vagy kell-e esküdtszék. Olyan kérdéseket kell megtárgyalni, mint például az élelmiszer önrendelkezés, a EU-csatlakozási szerződés újratárgyalása, az egykulcsos adó, a segélyek szociális kártyán történő folyósítása, vagy hogy a kisebbség elfogadja-e a többségi normákat.

Aláírásgyűjtésbe kezdenek

Vona Gábor azt mondta, Magyarországon számos értékes és fontos kérdést lehet feltenni, de mindaddig, amíg az MSZP és Fidesz "hideg háborúja" folyik, ezeket még feltenni sem lehet, megvitatni pedig végképp nem. Bejelentette, hogy a Jobbik ezért februártól országos aláírásgyűjtésbe kezd, hogy 40 év munkaviszony után a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, hogy minden háztartásban legyen ingyenes internet bizonyos sávszélességig, és hogy hazánk semleges maradjon a harcok alól.

A pártelnök szerint nemcsak a rendszer, a társadalom is elfáradt. Az országot ezért nem felforgatni kell, hanem felemelni. Álláspontja szerint „elég volt a hideg háborúból, a jakobinus leszámolásokból”. Emberségre és igazságosságra van szüksége ennek az országnak, ezért a Jobbiknak higgadtnak, empatikusnak, de határozottnak kell lennie.

Radikális program

Beszédében az elnök azt mondta, programjuk továbbra is radikális, ez nem változott. De törekedniük kell a nemzet sebeinek begyógyítására, s bár a békéhez vezető út kacskaringós, rögös és nehéz, de el kell indulni. Mint mondta, nem lehet úgy működtetni egy országot, hogy a vezetői soha nem mondanak igazat. Magyarországon 25 éve a politikai kommunikáció nem más, mint hazugság. Nem véletlenül hazudnak a politikusaink, hanem tudatosan – fogalmazott.

A szombati rendezvényen a Jobbik és pártalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány által életre hívott Pongrátz Gergely Érdemkeresztet nem más vehette át, mint Ángyán József egyetemi tanár, volt országgyűlési képviselő és államtitkár, aki a földmutyizás után hagyta faképnél a Fideszt.

Szerinte a „Fidesz mint jobboldal, az MSZP mint baloldal” közti törésvonal valójában egy hamis törésvonal, s az ennek mentén vívott hamis küzdelmekbe már belefáradt a társadalom. „A mi célunk nem egy hamis béke, hanem őszinte szembenézés a problémákkal, a politika és az emberek egymásra találása”.

Vona Gábor szerint az MSZP egy gyenge, „éjjeliőr államot” hozna létre, a Fidesz pedig egy erőszakos, mindenbe beleszóló államot. A Jobbik egyiket sem akarja: „Erős államot akarunk, amely nem a polgáraival szemben erős, hanem a polgáraiért” - tette hozzá.

Kérdések és válaszok

Vona Gábor szerint három olyan kérdés létezik, amit fel kell tennünk magunknak:

- Függetlenségpárti, vagy unionisták vagyunk,
- emberközpontú, vagy profitközpontú gazdaságot építünk-e,
- érdemelvű, vagy érdekelvű társadalmat építünk-e?

A Jobbik mindhárom kérdésben egyértelmű választ ad: függetlenségi, emberközpontú, és érdemelvű.

Ha van értelme, lesz nyugati nyitás

Úgy vélte, Európa ma kulturálisan, erkölcsileg és gazdaságilag is egy csődhalmaz. De az új erők felelőssége, hogy új Európa építéséhez segédkezzenek. „A Jobbik az emberközpontúság pártján áll. A kritikánk nem Európa-ellenesség, hanem Európa-barátság. Ha sikerült Európát megújítani, akkor abban mi is helyet kérünk. Ha van értelme, akkor lesz nyugati nyitás”.A bevándorlás kapcsán emlékeztetett: a Fidesz ezt a témát is "lenyúlta" tőlük, ám a kormánypártot nem a megoldás érdekli, csak a kommunikáció. Ez Vona szerint nem más, mint felelőtlen politizálás. „Európa megtelt, mi viszont ragaszkodunk a saját kultúránkhoz, ahhoz, amit nekünk a Jóisten kimért. Magyarország a magyaroké, és Magyarország egy keresztény ország, amíg én élek, ezért fogok küzdeni” - jelentette ki.

Ki küzd a középosztályért?

Hazánk szociális helyzetére térve azt mondta, az MSZP a „nyomor vámszedője”, mely a lelke mélyén soha nem akart középosztályt, mert ez azt jelenté, soha többé nem lenne MSZP. Eközben a Fidesz látszólag építene, csak nem mindegy, hogyan teszi. Jelenleg ugyanis pártérdekek alapján osztogat pozíciókat, és fentről lefelé épít egy szűk, de számára megbízható kört.

A Jobbik ezzel szemben lentről felfelé, a lecsúszó középosztályt megmentve és felemelve teremtené újra. „Látom, ahogyan a magyar politikusok elszakadtak a valóságtól, az országtól. De hiszek benne, hogy igenis lehet tisztességesen Magyarországon politizálni” - jegyezte meg.

Vona Gábor szerint ma a korrupció és a politikusok önteltsége ellen kell küzdeni a leginkább. A Jobbik szerepe, hogy példamutatást tegyen arról, a közéleti szerep szolgálat, és nem uralkodás az emberek felett.

Éppen ezért a Jobbik képviselői nem élnek a mentelmi jogukkal, nincs és nem is lesz „visszaosztás", ugyanis csak az fog számítani, ki mennyire tisztességes. A Jobbik képviselői nyilvánosságra hozzák a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát és állampolgárságát is.

Az Önkéntesség éve

Vona bejelentette, hogy a nemzeti párt meghirdeti az Önkéntesség évét, vagyis a rászorulók, szegények és idős emberek megsegítését, és az ezzel járó karitatív munkát. „Nem tudunk mindenkin segíteni, de mindenki tud segíteni. Azokat várjuk első körben, akik segíteni tudnak másokon, mert rájuk most nagy a szükség. A vezényszó az lesz: gyertek utánunk” - mondta.

Mindebben a Jobbik országgyűlési képviselői élen akarnak járni, ezért minden képviselőjük havonta egy napot karitatív munkával tölt majd el. Emellett a párt politikusai fizetésük tíz százalékát egy karitatív szervezetnek ajánlják fel, s ez kötelező lesz minden képviselőnek.

„Ez lesz 2015 legfontosabb célja: apró fényeket gyújtogatni, abban bízva, hogy a pozitív példa is ragadós lehet. Magyarként, egy emberként és közösségként kell építkeznünk” - fogalmazott a Jobbik elnöke.
 

Fotó: Béli Balázs/alfahir.hu
Fotó: Béli Balázs/alfahir.hu
26