Vona Gábor: ha eredménytelen lesz a kvótareferendum, Orbánnak mennie kell

A Jobbik elnöke szerint a Fidesz nem érdekelt a hazánkat sújtó migrációs válság megoldásában, azonban ez a politikai hazardírozás komoly veszélyeket jelenthet, amiért Orbán Viktornak kell vállalnia a felelősséget. Kiderült ugyanakkor, hogy a nemzeti párt egy élhetőbb Magyarországot teremtene, továbbá az is, hogy Vona Gábor már hétfőn megjósolta Szalai Ádám gólját.
 

A nemzeti ellenzék vezetője a márciusi ülésszak lezárását követően, szerdán tartott sajtótájékoztatót Budapesten, amelyen értékelte a mögöttünk hagyott féléves parlamenti munkát.

Vona Gábor a pártjával kapcsolatban fontosnak tartotta leszögezni, a Jobbik sikeresen lezárta a néppártosodási folyamatot, így most már egy nemzeti néppártnak tekintendő. Úgy fogalmazott, hogy most már a választási célegyenesbe fordultak, ennek megfelelően

„még nagyobb felelősséggel, alázattal és önbizalommal kell együtt dolgoznunk, hiszen a Jobbik a második legerősebb párt, és a legerősebb ellenzéki erő”.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint „vagy mi, vagy senki” nem fogja leváltani az Orbán-kormányt.

Vona Gábor felidézte továbbá a tisztújításon a jövőjével kapcsolatban elmondottakat is; ezután két területet fog személyesen felügyelni:

  • kormányzati felkészülés (erre külön bizottságot is felállított a Jobbik);
  • nemzetközi kapcsolatok építése (ebben az esetben a pártelnök a nyugati kapcsolatok fontosságára utalt).

A politikus a belpolitikára térve három fontos folyamatra hívta fel a figyelmet.

A korrupció:

Álláspontja szerint az antikorrupciós hadjárat során a kormány számos piszkos ügyére rámutatott a Jobbik. Azonban szerinte „sajnálatos módon itt is a fejétől bűzlik a hal”, nem kerülhető meg az a tény, hogy a miniszterelnök közvetlen környezete részese ezeknek az ügyeknek, tette hozzá. Vona Gábor példaként Andy Vajnát, Mészáros Lőrincet, Habony Árpádot említette, de felhozta a Magyar Nemzeti Bank pénzköltéseit is. Mint mondta, amikor ezeket a kérdéseket felhozta a parlamentben, csak félrebeszélés volt a válasz.

Vona Gábor három olyan lehetőséget látott, amikor a magyar politikai közélet tisztázhatta volna magát, és amely eséllyel egyedül csak a Jobbik képviselői éltek.

  1. Az egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra-hozatala;
  2. a brókerbotrányok kapcsán tett nyilatkozatok, amelyekben kijelentették, hogy nem volt részesedésük például a Quaestor-bedőlésében;
  3. illetve az offshore-botrány kapcsán tett nyilatkozatok, hogy nem rendelkeznek a képviselők offshore-vagyonnal.

Vona szerint így megállapítható, hogy Orbán Viktor egy kiégett ember, akit a csak a lopás és a foci érdekel.

A migráció

A Jobbik elnöke szerint az a tény, hogy a Fidesz lesöpörte a bevándorlási kvóta kapcsán felterjesztett Alaptörvény-módosítást bizonyítja, hogy a kormánypárt számára a migrációs válság nem egy leküzdendő akadály, hanem egy politikai eszköz, egy politikai adukártya. Aláhúzta, a Fidesznek az az érdeke, hogy a migránsválság továbbtartson, hiszen

„amíg van migráns, addig van Fidesz kormány, népszerűség-emelkedés, amint viszont enyhül a válság, a Fidesz népszerűsége is csökken".

A pártelnök politikai haszonszerzésből motivált, felelőtlen döntésnek nevezte, hogy a kormányfő elutasította a gyors és olcsó Alaptörvény-módosítást, így viszont Orbán Viktornak kell vállalnia a felelősséget a kvótareferendum eredményéért.

„Amennyiben ez a népszavazás nem lesz érvényes és eredményes, a miniszterelnöknek le kell mondania”

- jelentette ki Vona Gábor.

Hiszen így azt az üzenetet küldenénk Brüsszel felé, hogy Magyarország nyitott a kvóták irányába, magyarázta kijelentését a politikus, majd hozzátette, hogy a szavazáson való részvételre buzdítja a Jobbik szimpatizánsait, és ő is nemmel fog szavazni a kötelező kvótára.

A Valódi Nemzeti Konzultáció

Vona elárulta több száz eseményen vettek részt jobbikos politikusok, szakszervezetekkel tárgyaltak, lakossági fórumokon hallgatták meg az emberek véleményét az egészségügy, az oktatás és korrupció elleni harccal kapcsolatban. Reményei szerint szeptemberben minden magyar háztartásba eljutnak a kérdőívek, így a magyar választópolgárok beleszólhatnak a jövő kormánypártjának a programjába.

Összegzésképpen megállapította, a Fidesz egy fullasztó országot teremtett, ahol sem anyagi jólét, sem jogbiztonság nem létezik, s a polgári Magyarország, mint jövőkép, pusztán egy kommunikációs panel.

Ezért még nagyobb a felelősség rajtunk, jobbikosokon, hiszen nekünk kell ezt az országot átvinni a XXI. századba, s friss levegőre cserélni azt az áporodott levegőt, amit a XX. század pártjai árasztanak magukból, hangzott el. Egy élhetőbb, demokratikusabb, polgáribb Magyarországot, és egy becsületesebb és egy tisztességesebb politikai kultúrát megteremteni – ismertette a párt távlati terveit Vona Gábor.

Szalai gólja

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar labdarúgó-válogatott keddi sikere egy pártpolitikán túlmutató diadal, és most már meg is nőtt az ember étvágya, és a csoportból való kijutásról beszélhetünk. Felidézte, hogy a hétfői parlamenti ülésen megjósolta Szalai Ádám találatát, bár akkor kevesen hittek neki, de a csatár mégis betalált az osztrákoknak.