Vona Gábor szerint valódi elszámoltatásra lenne szükség

A Jobbik elnöke „valódi” szakszervezeteket, elszámoltatást és nemzeti konzultációt szeretne. Vona Gábor a Magyar Időknek adott interjúban kifejtette továbbá: a salgótarjáni választási eredmény ellenére a baloldal szétesett, így a Jobbik az igazi ellenzéki erő. Beszélt még az MNB körüli botrányokról és az állami földek külföldieknek történő privatizációjáról.

A napilap pénteki számában megjelent interjúban az ellenzéki párt elnöke közölte: a salgótarjáni eredmény a Fidesz veresége. Ahogy az Veszprémben, Tapolcán, Ózdon, úgy Salgótarjánban is kiderült, a népszerűségi mutatók ellenére kormányváltó hangulat van, az emberek arra a jelöltre, arra a pártra szavaznak, amelyről elhiszik, hogy meg tudja verni a Fideszt - fogalmazott, hozzátéve: nekik van a legjobb pozíciójuk arra, hogy az országgyűlési választáson megverjék a kormánypártot.

Kitért arra, hogy nincs és soha nem is volt semmilyen orosz támogatás, semmiféle külföldi forrást nem fogadna el. Azt ugyanakkor támogatná Vona Gábor, hogy az összes parlamenti párt külföldi forrásait alaposan megvizsgálják.

A Jobbik elnöke szerint nem félszemű elszámoltatásra van szükség, hanem mind a két irányba, sőt, a spektrum minden irányába nyitottan kell gondolkodni, akár saját maguk irányába is. Megjegyezte: szükség volna valamiféle korrupcióellenes ügyészségre, amely képes fellazítani a jelenlegi becsontosodott struktúrát. 2010 óta szinte több volt az elszámoltatóbiztos, mint az elszámoltatott - jegyezte meg.

Vona Gábor kitért arra is, hogy az unortodox gazdaságpolitika bizonyos elemei számukra is szimpatikusak. Önmagában azzal nincs baj, hogy a jegybank vezetője, Matolcsy György alternatív gazdasági képletekben gondolkodik, de szerinte itt másról van szó: a jegybank közpénzekkel gazdálkodik, s azok elköltését akarta a Fidesz titkosítani.

A külföldiek állami földvásárlásokkal kapcsolatban megjegyezte: elfogadhatatlan tartja az a magyarázatot, hogy külföldiek ugyan, de régóta itt élnek és gazdálkodnak. Lehet bagatellizálni ezt a problémát, hogy csupán néhány emberről van szó. Szerinte az igazi határvonal ott húzódik, amikor egyetlenegy külföldi kezébe is magyar föld került, ekkor léptük át a Rubicont.

A teljes interjút ITT olvashatja.