2014. 11. 23. 13:30

Vona irányt mutatott a jobbikosoknak

Ünnepélyes esküt tettek a Szent Koronára a jobbikos önkormányzati képviselők és polgármesterek Budapesten. Vona Gábor, a Jobbik elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta: egy jobbikosnál a 120 százalék a minimum, szakmailag és emberileg is. Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke kijelentette: a jobbikos képviselők és polgármesterek serege jelenti a valódi önkormányzatiságot.

A Prohászka Ottokár Pártakadémia nagyszabású konferenciájára és képzésére invitálta a Jobbik által alapított Gyarapodó Magyarországért Alapítvány a nemzeti párt több száz önkormányzati képviselőjét és kéttucatnyi polgármesterét.

a

A Jobbik már 2018-ra készül

„Kemény küzdelem után vagyunk itt, hatalmas harcot vívtunk” – kezdte nyitóbeszédét Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki azonban hangsúlyozta, az ünnepélyesség mellett harci tűz is van benne, hiszen az igazi munka még csak most kezdődik. Éppen ezért egyfajta seregszemlének nevezte a rendezvényt, melyen a Jobbik előtt álló évekről és feladatokról beszélt.Vona Gábor szerint a Jobbik számára az önkormányzati választás a legsikeresebb és a legőszintébb örömre okot adó választás volt. Külön kiemelte a november 9-i recski és ózdi győzelmeket, melyeken az októberi eredményekhez képest még jobb eredmény tudott elérni a Jobbik, maga mögé szorítva a Fideszt. Ennek kapcsán megjegyezte: megtisztult a kép a magyar belpolitikában. Vona megismételte: a következő választás a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni. A nemzeti párt ennek megfelelően nem csak a 2018-as választásokra, hanem már a kormányalakításra is elkezdte a felkészülést és elindult a Jobbik kormányprogramjának előkészítő munkája. Vona Gábor azt is bejelentette, hogy ezzel párhuzamosan a Jobbik áttért a választókerületi struktúrára, amellyel hatékonyabban tudnak majd a választásokra készülni.

a

A Jobbik elnöke beszélt a nemzeti párt országos televíziós csatornájának tervéről is, melynek szervezésével korábban Volner Jánost, a párt alelnökét és frakcióvezető-helyettesét bízták meg. Vona Gábor arról biztosította a jobbikosokat, hogy már haladnak a megvalósítás felé és a saját kezébe vette a televízió ügyét. A pártelnök leszögezte: ha megvalósul, akkor komoly nehézségeket okozhatnak majd az ellenfeleiknek, mert az internet mellett már a televízióban is az igazság fog megszólalni.

„Akiben nincs folyamatos tudásszomj, az nem jó jobbikos”

Vona Gábor figyelmeztetéseket és intelmeket is megfogalmazott a jobbikos önkormányzati képviselők és polgármesterek felé. Hangsúlyozta: minden, amit a jobbikosok tesznek, az nem pusztán a saját felelősségük. Országos felelősséget viselnek a képviselők és a polgármesterek, akiknek munkáját rengeteg szem figyeli. „A legapróbb hiba az egész pártra és a nemzetre is kihatással lehet, ugyanúgy, ahogy a legapróbb sikerek is” – fogalmazott Vona. Szerinte a jobbikosoknak másoknak kell lennie, mint azoknak, akik eddig kezükben tartották a politikát. Azt is elmondta, hogy folyamatos önképzésre van szükség. „Akiben nincs folyamatos tudásszomj, az nem jó jobbikos” - jelentette ki Vona. Hozzátette: a jobbikosnál a 120 százalék a minimum, szakmailag és emberileg is.

a

A korrupcióval kapcsolatban megjegyezte: egy jobbikos esetében ilyen nem merülhet fel. „Bárki, aki egy ilyen játékba belemegy, az megszűnt a mi közösségünk tagjának lenni” – szögezte le a pártelnök.

Vona Gábor továbbá arra figyelmeztetett, hogy a képviselőknek és polgármestereknek a kampány, illetve a választás után sem szabad eltűnniük. Időt kell szakítaniuk arra, hogy kimenjenek az emberek közé, „folyamatosan érinthetőnek kell maradni az emberek számára”. Vona szerint a jobbikosoknak embernek kell maradniuk az emberek között és ezzel már többet is tesznek, mint a rendszerváltás óta az összes többi politikus.

Független Magyarországot! Büszke Magyarországot! Élhető Magyarországot!

A Jobbik elnöke az intelmek mellett hangsúlyozta, hogy a jobbikos képviselők és polgármesterek nem lesznek magukra hagyva, minden segítséget meg fognak kapni. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kezdeményezték két szövetség felállítását: egyet a képviselőknek, egyet pedig a polgármestereknek, hogy a jobbikosok akkor is egy nagy sereg részének érezhessék magukat, ha valaki csak egyedül vesz részt a munkában az adott település képviselő-testületében. A két szövetséget nyitottá tennék, hogy mások számára is elérhetővé váljanak, ha a nemzet érdekében kívánnak dolgozni.

A Jobbik elnöke beszédében kitért a külpolitika témájára is. Szerinte a világ elképesztő változások előtt áll. Egy olyan geopolitikai játszma kellős közepébe került az ország, amely a Kárpát-medencében élő magyarokat hihetetlen kihívások elég fogja állítani. Nem lehet megjósolni, hogy ez a változás mit fog hozni a magyarság számára – mondta Vona. Három – a Jobbik alapítása óta érvényes - jelszót fogalmazott meg az ország jövőjével kapcsolatban. Független Magyarországot, büszke Magyarországot, ezt a kettőt Vona szerint nem lesz egyszerű elérni. Az élhető Magyarország kapcsán pedig kijelentette: nagyon távoli jövőképnek tűnik. Vona Gábor rámutatott, bár a Fidesz és a Jobbik is arról beszél, széles középosztályt kell teremteni, a két párt társadalmi jövőképe között a különbség az, hogyan jut el az ország erre a pontra. A Fidesz rendszere a félelemre és a politikai lojalitásra épül, ezzel szemben a Jobbik azt üzeni Magyarországnak, hogy nem kell félnie az embereknek és szorgalom, illetve a becsület számít mércének - mondta.

„A jobbikos sereg jelenti a valódi önkormányzatiságot”

Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke, aki a párt önkormányzati munkacsoportjában segíti a jobbikos képviselők és polgármesterek munkáját, kiemelte: a nemzeti párt 2014-ben mindenhol megerősödött.

„Áttörtünk egy falat, áttörtük a félelem falát, amit a Fidesz épített fel” – jelentette ki Sneider. Szerinte azt is megmutatták a 2014-es választások eredményei, hogy nincs már erő a baloldali és szélsőliberális pártokban, szervezetekben. A Fidesznél pedig már nem az számít, hogy ki alkalmas önkormányzati pozícióra, csak az a fontos, hogy szavazógépként üljön az önkormányzatban. Sneider Tamás leszögezte: jelenleg a jobbikos sereg jelenti a valódi önkormányzatiságot. „Mára ti vagytok az élcsapata Magyarországnak és a magyar nemzetnek” – tette hozzá. Ugyanakkor, akárcsak Vona Gábor, Sneider arra figyelmeztetett, hogy a felelősség is jobban áthárult a jobbikos önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre. A Jobbik elnökével összhangban hangsúlyozta: az önkormányzati képviselőknek többet kell lenniük az utcán az emberek között, nem csak a közgyűlés falai között van munkájuk.

a

(fotók: Béli Balázs - alfahir.hu)

A nyitóbeszédek után – követve a nemzeti párt hagyományait - a Szent Korona másolata előtt tettek esküt a jobbikosok. Az eskü előmondására a Fidesz felett elsöprő győzelmet arató Janiczak Dávidot, Ózd jobbikos polgármesterét kérte fel. Janiczakot hatalmas tapssal üdvözöltek a jelenlévő képviselők és polgármesterek.

Az eskü szövege:

Én, ………………………………………… a Szent Koronára esküszöm, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselőjeként csak és kizárólag nemzetemet, magyar hazámat és településemet fogom szolgálni. Ellenállok minden anyagi és hatalmi csábításnak, nem engedek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek, óvom és védem a nemzetemet a hazugságtól, a nélkülözéstől és a szolgaságtól. Minden erőmmel, tudásommal és tiszta lelkiismeretem megőrzésével azért fogok dolgozni, hogy a magyarság ügyének alázatos és hű szolgálója legyek. Amennyiben szent ügyünk képviseletére a Jobbik Országos Elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom.

Isten engem úgy segéljen!

A nyilvános megnyitó és eskütétel után szakmai előadások következtek az önkormányzati munkával kapcsolatban.

NT

alfahir.hu