2014. 06. 21. 18:58

Vona pártelnök maradt, itt vannak az alelnökök

Lezajlott a Jobbik XI. kongresszusa, mely idén tisztújítást is jelentett a nemzeti párton belül. A több mint félezer küldöttségi tag titkos szavazáson választotta újra Vona Gábort pártelnöknek, de kiválasztották a vezető hat alelnökét is.

A tisztújító ülésen végrehajtott szavazások eredményei alapján a következő két évben ők irányítják elnökségi szinten a Jobbikot:

Vona Gábor – pártelnök

Volner János – alelnök

Apáti István – alelnök

Z. Kárpát Dániel – alelnök

Novák Előd – alelnök

Szávay István – alelnök

Sneider Tamás - alelnök

s

Vona Gábor az egész napos kongresszust követő sajtótájékoztatón azt mondta, annak napirendjén a tisztújításon kívül alapszabály-módosítások történtek, a jelöltek pedig bemutatkozó beszédeket tartottak az egybegyűltek előtt. Az eddigi pártelnököt, aki egyedül indult az újabb posztért, a küldöttek 95 százalékának támogatásával választották meg újabb két évre. Vona Gábor erről úgy vélekedett, hogy az ellene szavazó 5 százalék is azt jelzi, a Jobbikban demokrácia van, minden tagnak lehetősége van a véleménynyilvánításra.

hj

A nemzeti párt frissen újraválasztott elnöke sorsdöntőnek nevezte az következő két évet, ami az újabb tisztújításig tart. Mint mondta, a kérdés ugyanis az, hogy a párt képes lesz-e 2018-ban leváltani a Fideszt, ennek a célnak pedig most kell megalapozni.

Elmondta, az alapszabály-módosítás során a párt szervezeti struktúráján változtatnak: a hagyományos szervezeti keretet ugyanis kinőtték, így a települési- és megyei szintű szervezetek helyett többnyire inkább választókerületi, és egy erre épülő regionális struktúrát dolgoznak ki. A változtatások célja az –tette hozzá-, hogy minél hatékonyabban tudjanak készülni a következő választásokra, még jobban be tudjanak ágyazódni a társadalmi szövetekbe.

jk

Ezzel a programmal győznék le a Fideszt

Megjegyezte: felmérések szerint stabilan a legerősebb ellenzéki párttá váltak, céljuk pedig az, hogy néppárttá válva a legerősebb kihívójává váljanak a Fidesznek – ugyanakkor hangsúlyozta, hogy úgy nem akarnak választást nyerni, hogy a jelenlegi programjukat feladnák.

A sajtótájékoztatón Apáti István, frissen megválasztott országos alelnök, országgyűlési képviselő komoly megtiszteltetésként értékelte megválasztását, majd kijelentette, hogy a munkát azonnal el kell kezdeni, részéről pedig ez a „vidék hangjaként” való megjelenés lesz. Mint részletezte elsősorban a mezőgazdaság, a parasztság helyzete és a halmozottan hátrányos helyzetű települések kérdése kapcsán akar megoldásokat kínálni alelnökként. Olyan egyszerűen kivitelezhető megoldásokban kell gondolkodni, mely az őszi választások eredményétől függetlenül képes közelebb hozni a Jobbikot az emberekhez – vélekedett.

gj

Bombariadó is volt

Mint arról a nap folyamán már beszámoltunk, bombariadó szakította félbe a fővárosi Kongresszusi Központban tartott eseményt. Késő délelőtt, Vona Gábor pártelnök beszéde után –de még az ő személyét érintő titkos szavazás előtt- jelentette be Szabó Gábor pártigazgató, hogy egy ismeretlen bombával fenyegetőzött, így a törvényi előírásoknak megfelelően ki kellett üríteni az épületet.

A hatóság ezt követően nagyerőkkel vonult ki a helyszínre, és míg az előrehozott ebédszünet zajlott a Kongresszusi Központ melletti nagysátorban, a rendőrök megállapították, hogy a fenyegetésnek nem volt alapja. Az alelnökről, és a párt több más szabályának módosításáról ezt követően a sajtótól elzárt keretek között szavazhattak a küldöttek.

hjkhjklhjk

Apáti István és Vona Gábor a tisztújítást követő sajtótájékoztatón

alfahir.hu