World Press Photo-kiállítás - idén extrákkal

Október 25-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban az idei World Press Photo-kiállítás - az elmúlt 60 év sajtófotóit bemutató tárlattal együtt.

25-én, múlt csütörtökön nyílt meg az idei World Press Photo-kiállítás, amelyen a World Press Photo 60 évének fődíjas képeiből összeállított válogatás izgalmas visszatekintést nyújt a második világháború utáni világtörténelemre.
 
Mint a megnyitón elhangzott, a kezdetekkor mindössze néhány száz képpel pályáztak a fotósok, ma százezres nagyságrendnél tartunk. A díjazott képeket már világszerte több mint 100 városban mutatják be, a kiállításokat tavaly 3,5 millióan látták. A szeptember 25. és október 25. között látogatható budapesti World Press Photo-kiállításon az elmúlt év eseményeiről szóló díjazott képek láthatók, amelyeket 5692 fotóriporter csaknem 100 ezer beküldött fotójából válogattak ki.
 
 
A tárlatot a 60 éves jubileumi kiállítás mellett egy másik kísérő kiállítás is gazdagítja: az emeleti díszteremben egy magyar fotóriporterekből álló csoport, a Pictorial Collective mutatkozik be. A kollektívát 11, számos nemzetközi és magyar díjjal elismert fotóriporter alkotja, köztük Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere, akinek több fotója is látható a kísérő tárlaton. A múzeum könyvesboltjában továbbá meg lehet venni az az idei World Press Photo-kiállításhoz készült katalógust is.
 
Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus is részt vett a megnyitón: kiemelte, hogy a World Press Photo 1955-ös indulása óta birodalmak omlottak össze, "de a World Press Photo működik, népszerű és sikeres". 
Felidézte, hogy az első magyarországi kiállítást 1976-ban rendezte meg Keleti Éva. "A magyar fotográfiának sehol sem sikerült olyan elismerést kivívnia magának a nemzetközi szakmai életben, mint a sajtó- és dokumentarista fotográfia területén, és ez a lehetőség az 1976-os magyarországi World Press Photóval nyílt meg számunkra" - hangsúlyozta Korniss Péter. Hozzátette: a tárlat szervezését 25 évvel ezelőtt vette át Révész Tamás, így az idei jubileum kettős.
 
 
"A World Press Photót dicsérik és szidják is. Dicsérik, mert idehozza a világot, méghozzá tisztességes, elfogulatlan módon - ezt soha nem vonták kétségbe. De szidják is, mondván: a képeken sok a vér, a nyomorúság, az erőszak. De a fotók valójában csak azt mutatják meg, ami a világban történik, és ezzel szembe kell néznünk. Ez a World Press Photo üzenete" - hangsúlyozta a fotográfus.
 
Korniss Péter kitért arra is, hogy a fotóriporterek helyzete egyre nehezebb, munkakörülményeik egyre rosszabbak. "Ennek ellenére ki kell tartani, mert nagy szükség van erre a munkára. Elég azt felidézni, hogy a tavalyi World Press Photo-kiállításokat világszerte 3 és fél millióan látták".
 
Méltatta az idei kiállításon bemutatkozó Pictorial Collective csoportját is, mondván "a tenni akarás, és az a hit köti össze őket, hogy valami fontosat tesznek". A 60 év díjnyertes fotóit bemutató kísérő kiállításról kiemelte: a gyűjtemény így együtt még sehol sem volt látható. 
 
A fotók között ott van például Eddie Adams híres felvétele, amelyen a dél-vietnami rendőrfőnök kivégez egy feltételezett Vietkong-harcost a vietnami háborúban; Malcolm W. Browne 1963-as fotója egy vietnami buddhista szerzetesről, aki felgyújtotta magát, így tiltakozva az ellen, hogy a dél-vietnami kormány üldözte a buddhistákat; Charlie Cole felvétele, amelyen egy tüntető néz farkasszemet a kínai néphadsereg tankjaival a Tienanmen tér közelében; valamint Jean-Marc Bouju iraki háborús képe, amelyen egy iraki férfi négyéves kisfiát nyugtatja egy amerikai hadifogolytáborban.
 
Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: a kiállítás nagyon jó helyen van itt, mert a múzeum társadalmi küldetéséhez szorosan hozzátartozik az aktualitás és a problémaérzékenység, két olyan fogalom, amely a World Press Photónak is sajátja.
 
Fotók: MTI / Szigetváry Zsolt