2012. 11. 01. 16:51

Zárolták a szexuális visszaélésekkel vádolt Savile hagyatékát

A Jimmy Savile hagyatékát kezelő londoni bank bejelentette csütörtökön, hogy zárolta a néhai BBC-műsorvezető vagyonát, megkönnyítendő egykori áldozatainak kártérítését.

A National Westminster Bank megerősítette, hogy zárolta a hagyatékot. A BBC évtizedeken át hallatlanul népszerű műsorvezetőjét, aki tavaly 84 éves korában hunyt el, szexuális visszaélések tömegével vádolják. Az áldozatok ügyvédje üdvözölte a bank lépését. "Ezt kellett tenniük" - mondta Alan Collins. "Ez nyilvánvalóan üdvözlendő hír, hiszen máskülönben bíróság előtt kellett volna elérni a zárolást kimondó végzést. Ez egyszerűbb" - fűzte hozzá.

Collins közölte, hogy a brit törvények értelmében Savile állítólagos áldozatai anyagi kártérítést követelhetnek az elszenvedett fájdalomért, még akkor is, ha az elkövető időközben meghalt.

Az ügyvéd jelenleg 12 áldozatot képvisel, de a megrontott, megerőszakolt személyek száma növekszik. Rendőrségi források szerint a férfinek és társainak közel 300 áldozata lehetett az évek során. A feltűnő életstílusáról közismert néhai lemezlovas, aki az 1960-as évektől bő 30 éven át vezette a BBC televízió több könnyűzenei és gyermekműsorát, évtizedeken át háborítatlanul követte el szexuális bűncselekményeit, gyakran 12-13 éves lányok sérelmére.

A BBC-t időközben szintén kíméletlen bírálattal illették, amiért nem lépett közbe, nem indított vizsgálatot, jóllehet makacsul tartotta magát a kompromittáló pletyka az intézmény helyiségeiben történtekről. Savile hagyatéka a hírek szerint 4,3 millió font, mintegy másfél milliárd forint.

MTI - barikad.hu