2014. 11. 25. 16:59

Zászlót bontott a KElleSZ

Jogi értelemben is megalakult a Korrupcióellenes Szövetség (KElleSZ) azzal, hogy az alapítók - köztük Horváth András, az egykori LMP-s Vágó Gábor, Hadházy Ákos ex-fideszes politikus, illetve Vancsura István, a NAV korábbi főosztályvezetője - aláírták az alapításról szóló szándéknyilatkozatot. Karancsi Tibor ex-rendőr sajnos nem érkezett meg, mert késett a vonata. 
 
cbvMint tűz a víztől?
 
Horváthék láthatóan igyekeznek magukat távol tartani a pártoktól, ugyanakkor a sajtótájékoztatón többször elmondták: várják a pártok szakértőit, segítségét, fontosnak tartják a párbeszédet, hiszen, ahogyan Vágó fogalmazott - "a korrupció pártfüggetlen dolog, ezért a korrupció feltárása is az". Mint ismert, a Jobbik ideológiától függetlenül nyitott a korrupcióellenes harc résztvevői felé, ezért jelezte, ha igényt tartanak rá, a párt segíteni is hajlandó azt. 
 
Az alapítók az élet különböző területéről és tapasztalattal rendelkező emberek, de a "korrupció feltárása és leküzdése" közös bennük - hangzott el. Legfőbb céljuk, hogy támogassák azokat, akik segítséget és védelmet keresnek, mert korrumpálni akarják őket, de az általános kiszolgáltatottság és félelem dacára sem vállalják a visszaélésekben való együttműködést. Szeretnék, hogy "akik korrupciós ügyleteket észleltek, és képesek és elég bátrak feltárni a közvagyonnal kapcsolatban elkövetett visszaéléseket, jelentkezzenek náluk". 
 
A szövetség célja, hogy komplex megoldást kínáljon a korrupcióra, ezért nem konkrét ügyekkel, hanem a "rendszerszinten" jelentkező problémákra fognak fókuszálni. Ezért civil szervezetként ők nem vádolnak és ítélnek el senkit (nem is tehetnék meg, az az ügyészség dolga), de "kapcsolatrendszerükkel, tudásukkal segíteni fogják a korrupciós ügyek feltárását, a nyilvánosság erejével, akár tüntetések szervezésével is nyomást fognak gyakorolni a kormányzatra.
 
Horváth András a zöld dossziéról szólva ezúttal is elmondta: igenis vannak dokumentumok a dossziéban, de nem tárhatja fel őket, hiszen azzal üzleti titkot sértene. Szerinte a korrupciós ügyek kivizsgálásához az érintett cégek, és persze kormányzati szándék szükséges.
 
Vancsura István szerint a NAV vezetői morálisan és szakmailag is megbuktak, ezért a szervezetet egy független bíróságnak kéne átvizsgálnia, a hatóság vezetőinek pedig ugyanolyan szigorú szakmai követelményeknek kellene megfelelniük, mint 2010 előtt.
 
Újabb tüntetés a láthatáron
 
Vágó Gábor, az LMP ex-képviselője bejelentette: az "1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport" (sic!) december negyedikére korrupcióellenes tüntetést szervez. A csoport azonban nem ugyan az mint a szövetség. 
 
Vágó olvasatában a KElleSZ célja az, hogy segítsen a jogi útvesztőben eligazodni azoknak, akik korrupciót észlelnek, vagy tapasztalnak.
 
alfahir.hu