Gyümölcsöző NER: 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár idén az MBH Bank

Gyümölcsöző NER: 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár idén az MBH Bank

A Mészáros Lőrinc-féle gigabank azonban nem áll meg az optimista prognózissal: eszerint az ország jövőre már a 3,7 százalékos növekedési szintet ostromolná.

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - rögzítette Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Emlékezetes, az MBH Bank lett nemrég az a pénzintézet, melynek korrigált adózás előtti teljes átfogó tavalyi eredménye 345,3 milliárd forintra szökött, 118,8 százalékkal magasabbra az előző évihez képest.

Az MTI beszámolója szerint Árokszállási a képet árnyalva azt közölte: a januárban kiadott, 3,5 százalékos idei GDP-növekedési előrejelzésüket az exportpiacok gyengélkedése miatt csökkentették, továbbá a lakossági fogyasztás sem érte el a várt mértéket.

A hosszú távú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak hat hónappal, így a hazai gazdaság pályája továbbra is pozitív

- fűzte hozzá Mészáros Lőrinc-féle óriásbank jövőjével kapcsolatban.

Az is kiderült, hogy az MBH várakozása szerint az év második felében az emelkedő reálbéreknek köszönhetően bővülhet a fogyasztás és várhatóan javulhat a külső környezet is.

Az első negyedéves 0,8 százalékos GDP-növekedés az előző negyedévhez képest alátámasztja az idei 2,7 százalékos növekedési cél elérését, amely 0,2 százalékponttal magasabb a kormányzati prognózisnál - érvelt a NER-es gigabank esélyeit illetően.

(Címlapkép: Mészáros Lőrinc az isztriai Ikában 2023. január 27-én. MTI)