Saját értelmiségi holdudvarának magyarázkodik Orbán Viktor

Köszönetet mondott Orbán, de az állításokkal nem ért egyet.

Mint írtuk, Lázár János a mai kormányinfón közölte: a Professzorok Batthyány Köre által megfogalmazott dokumentumban szereplő kritikus felvetésekre "fideszesként" kell reagálni, hiszen a szervezet hosszú évek óta a kormánypárt szövetségese és partnere, a benne foglaltakat nem vitatja, de nem látja súlyosnak azokat.
 
Lázár megemlítette azt is, hogy Orbán Viktor személyesen fog válaszolni, és kész személyesen is találkozni velük.
 
A válasz estére meg is született: Orbán Viktor köszönőlevelet és egy 25 pontos listát küldött a Professzorok Batthyány Körének, amely olyan, a kormányzati döntések kiindulópontjául szolgáló adatokat tartalmaz, melyek eltérnek a PBK által közölt elemzéstől.
 
"Szeretnék gratulálni ahhoz a munkához, amelynek eredményét január 12-én az ország közvéleménye is megismerhette. A kormány nevében köszönöm azt a munkát, melyet hazánk érdekében, hazánk helyzetének pontos felmérését segítendő elvégeztek" - fogalmazott levelében Orbán Viktor.
 
A kormányfő jelezte, hogy örömmel áll a PBK rendelkezésére olyan, "nem propaganda célú érdemi beszélgetésre, amely során eszmét cserélhetnek a dolgozatról".
 
A levéllel együtt Orbán Viktor elküldött egy 53 oldalas mellékletet, amely 25 pontban tartalmaz a kormányzati döntések alapjául szolgáló tényeket, adatokat, grafikonokat, melyek több helyen eltérnek a Professzorok Batthyány Köre elemzésétől.
 
A napokban nem a Professzorok Batthyány Köre volt az egyetlen értelmiségi szervezet, ami kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal szemben. A Sólyom László által alapított konzervatív polgári kör előadásán Csaba László és Mellár Tamás is súlyos állításokat tett a jelenlegi kormányzással kapcsolatban.
 

Nagyon komoly kritikákat kapott a Fidesz a saját értelmiségi holdudvarától

A Kör a saját bevallása szerint azokhoz közel álló elveket képvisel, mint amiket a politikai játékteret uraló jobboldali kormánykoalíció is. Ez a nézetazonosság azonban nem mértéktelen szolgaiságra, hanem, mint írják: tárgyilagosságra intette őket. Úgy vélik, hogy a magyar nemzet helyzetét a történelmi értékek és a keresztény erkölcs fényében ítélik meg.

Kihátrálhat Orbánék mögül az értelmiség

„A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a 'polgári Magyarország' hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés"

Újabb pofon: konzervatív értelmiségiektől kapott kemény kritikát az Orbán-kormány

A Párbeszéd Házában tartott teltházas gazdaságpolitikai előadást Csaba László és Mellár Tamás.