Bocsánatot kért sértő reklámjáért a Magyar Rákellenes Liga

Bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket megbántottunk kampányfilmünkkel. Nem szerettünk volna megsérteni senkit, semmiképpen nem volt célunk a gyógyult és jelenleg küzdő betegek támadása. A Magyar Rákellenes Liga 26 éve a daganatos betegekért küzd és ez így lesz a továbbiakban is. A filmet levettük a honlapunkról és a facebook oldalunkról is

- írta keddi közleményében Dr. Bittner Nóra elnök.

Mint arról beszámoltunk, a liga reklámjában elég komoly tévúton közelítette meg a betegségre való figyelemfelhívás eszközét. A felvételtől A rák ellen, az emberért, a holnapért alapítvány is elhatárolódott.

A reklámvideóban egy középkorú férfi ül a bíróságon, egyedül, sápadtan, kiszolgáltatva. A szigorú bírónő pedig kimondja az ítéletet:

- Rák!

Amikor a vádlott felteszi azt a kérdést, amit mindenki feltesz magának ha rákbetegséget diagnosztizálnak nála (De miért pont én?), a bírónő indoklásként azt mondja:

- Azért, mert nem sportolt, és egészségtelenül élt!

A keddi közleményben a Magyar Rákellenes Liga azt írja, az idei kampányfilm célja a magyar társadalom megszólítása volt, azaz a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás.

Noha ez nem jött át, de elvileg a célközönség a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja lett volna, akik figyelmét szerintük csak erősebb üzenettel lehet elérni. Ezt alátámasztó adatként közölték, hogy az ingyenes szűrővizsgálatok részvételi aránya 40% körüli, és a panaszt okozó daganatok 70%-a már áttétes.