Hivatalos adó-visszatérítési igényét azzal indokolta, hogy az ő pénzét ne lopják el

A NAV jogosulatlan igénylésre hivatkozva 408 ezer forintos adóbírságot szabott ki.

 

Indoklásának rövid lényege az, hogy nézete szerint az adók formájában beszedett forintokat nem az állam, hanem ő és a többi magyar adófizető keresi meg. Az adó az adófizetők munkájának a gyümölcse, tehát egyértelműen közpénz, azaz, ahogy a nevében is benne van a közösség pénze. Szentesi elmondása szerint azért nem akar több pénzt befizetni a közös kasszába, mert a kassza őre és kezelője, azaz az állam nem a közösség érdekében használja fel annak tartalmát, ezenfelül nem is átláthatóan.

...kérem szíves tájékoztatásukat arról, hogy (…) kell (...) jeleznem az adóbevallásomban azt, ha (...) nem járulok hozzá ahhoz, hogy a (...) befizetett adó (…) elveszítse közpénz jellegét

– írta hivatalos levélében. Kitért arra is, hogy egy utólagos törvénymódosítással megpróbálták eltitkolni az MNB alapítványainak a költekezéseit: luxusvilla-felvásárlásait, Matolcsy és annak rokonainak a támogatását, azzal az  indoklással, hogy a közpénz elvesztette a közpénz jellegét.

Slusszpoén

A NAV nem örült a kifogásnak és jogosulatlan igénylésre hivatkozva 408 ezer forintos adóbírságot szabott ki Szentesire. Mindez azért tűnik eltúlzott reakciónak, mert a 444.hu összefoglalója szerint a kifogást benyújtó állampolgár máskülönben minden adóját rendesen befizette, azt a munkáltatója előre levonta. Szentesi kész kilépni a komfortzónájából és a bíróság elé állni, erre kér másokat is, tulajdonképpen polgári engedetlenségre buzdít.

Ő azonban, mint ahogy a NAV-nak is megírta: talált kórházakat ahol az orvosok azt kérik a betegektől, hogy vécépapírt, szappant, evőeszközt, tányért, mi több recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és a ragtapaszt is hozzanak magukkal. Talált iskolákat, ahol krétára és fűtésre szülők dobják össze a pénzt. Talált szociális dolgozókat, akik egyre kevesebb pénzből tudják ellátni a rászorultakat.

Szentesi egészségügyi ellátásra továbbra is igényt tart, ezért az egészségbiztosítási hozzájárulást befizetné. Holott ezen a területen is keserű tapasztalatokat szerzett: exbarátnőjéért kapacitáshiány miatt nem ment ki a mentő, amikor hasi fájdalmakra panaszkodott. Másnap a hölgyön életmentő műtét kellett elvégezni. „...kevesebb órája volt hátra, mint ahány MNB alapítvány gazdálkodását a kormány megpróbálta eltitkolni” – emlékezett vissza az esetre Szentesi, ami akkora hatással volt rá, hogy részben ez motiválta a mostani akciójára.

A fellázadt adófizető azzal szeretne fordulatot elérni, hogy az emberekkel megértesse a közpénz nem az államé, hanem az övék.

A legfontosabb üzenet az, hogy fogjuk már fel, hogy ez a pénz a miénk

- mondta. Hozzátette: „amit most ellopnak, azt nem valami felhőből lopják el, hanem ez az a pénz, amit mi befizetünk.”

A NAV-nak is megírta: 

a most vitatott összeg teljes egészében az enyém. Az én fizetésem, amelyért kizárólag én dolgoztam meg. Az egészért. Nem csupán a nettójáért...

Megírta azt is, hogy ha a befizetett adóforintokat nem közfeladatokra fordítják vagy éppenséggel nem is lehet tudni, hogy mire fordítják, mert például a közérdekű adatigényléseket ellehetetlenítik akkor tőle sem elvárható, hogy befizesse a rá kiszabott adót. Ő inkább akkor úgy dönt, hogy az adónak szánt összeg már a folyamat legelején, tehát ő nála veszítse el a közpénz jellegét.