A Fidesz megmutatta a valódi énjét – nemmel szavaztak a bevándorlást kizáró alaptörvény-módosításra

A Jobbik azonban a parlament elé viszi a javaslatot.

Február 1-jén, azaz majd három hónappal azután, hogy Orbán Viktor a parlament elé terjesztette az alaptörvény hetedik módosítására vonatkozó javaslatát, párttársai az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában egyszerűen nemet mondtak a kormányfő által jegyzett, a Jobbik egyetlen mondatával megtoldott szövegre. Ezzel pedig 2016 májusa után másodszor szavaz nemmel egy betelepítést korlátozó javaslatra a Fidesz-KDNP (sőt, akkor még együtt voksoltak Gyurcsány Ferenccel is).

Így lett a nemzeti ügyből egy bohócvicc

A Fidesz - bár állítólag amúgy is a kötvények kivezetésére készül - dacból nem volt hajlandó eleget tenni a Jobbik kérésének, az alaptörvény módosítása így elbukott.

Dr. Staudt Gábor, a Rubovszky György (KDNP) vezette testület döntése után sajtótájékoztatón adott hangot meglepettségének és értetlenségének. A jobbikos bizottsági tag felidézte, egyetlen új érvet sem hallottak a kormánypárti képviselőktől: továbbra is "árukapcsolásnak" nevezik, hogy a jobboldali ellenzéki párt nemcsak a szegény, hanem a gazdag terroristáktól is megvédené az országot.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatban Staudt megjegyezte, csak arról született döntés, hogy elviekben márciusban felfüggesztik a forgalmazást, azt ugyanakkor még a kormányzat is megerősítette, a programot nem szüntetik meg, azaz bármikor újraindíthatják azt.

"A Fidesz valódi énjét mutatta meg, és a hozzáállást a haza védelméhez"

- állapította meg a politikus.

Közölte azt is, ő sem számított arra, hogy nemmel szavaznak a javaslatra, azt hitte, hogy "a Fidesz beadja a derekát". A szerdai szavazás szerinte arra bizonyíték, hogy az alaptörvény-módosítás vagy nem volt fontos november 8-án, vagy ha fontos is volt, akkor nem annyira, mint a biznisz.

Érdeklődésünkre Staudt Gábor megerősítette, mivel a házszabályi rendelkezések lehetőséget biztosítanak a frakciók számára, hogy a plenáris ülésen kérjék egy javaslat tárgysorozatba vételét, ezért a Jobbik az Országgyűlés elé fogja terjeszteni az alaptörvény-módosítást.

Egy ronda ügy

November 21-én, majd 30-án, végül december 5-én akadályozta meg az Igazságügyi bizottság kormánypárti többsége, hogy tárgyaljanak az alaptörvény módosításáról.

Eközben a Habony-média csatornái - és persze a CÖF - folyamatos támadta a Jobbikot a módosítás elmaradása miatt - mindez odáig fajult, hogy még a családon belüli erőszakkal kapcsolatban is arról beszélt a Fidesz, hogy a Jobbik miatt veszélyben vannak a magyar nők, mert megtámadják őket hazánkban a migránsok.