A Fidesz a fővárosra tolná az elmaradt elszámoltatás felelősségét 4-es metró ügyben

Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján egyértelműen a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügynek nevezte a beruházást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése alapján.

Nyilvános a teljes OLAF-jelentés, Medgyessy Péter és a volt fővárosi vezetés is a felelősök között

A magyar kormány némi huzavona után úgy döntött, hogy a teljes OLAF-jelentést nyilvánosságra hozza a 4-es metró építésével kapcsolatban. A több mint 104 oldalas angol nyelvű dokumentum borítóján Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, Budapest liberális és szocialista városvezetését, továbbá az Alstomot nevezték meg felelősnek.

Hidvéghi szerint az OLAF-jelentés alapján a 4-es metró építésének körülbelül harmadát lopták és csalták el, a felelősség pedig egyértelműen a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon által vezetett szocialista-szabaddemokrata kormányokat, illetve a Demszky Gábor által vezetett ugyanilyen összetételű budapesti városvezetést terheli.

Valószínűleg ez az egyértelműség indokolta, hogy a nagy elszámoltató pózában tetszelgő kormány egész eddig mindent megtett a jelentés eltussolása-titkosítása érdekében.

Kétség sem fér hozzá, hogy a felsorolt politikusok és az általuk működtetett apparátus nyakig benne volt abban, hogy széthordták a beruházásra szánt összegeket, de az a Fidesz, ami eddig egy ujjal sem volt hajlandó hozzáérni a bukott baloldal kulcsfiguráihoz (ha csak azért nem, hogy pozícióba segítse őket, ahogy azt mondjuk Kóka Jánossal tették... - a szerk.), holott az ő felelősségrevonásukat ígérve jutott hatalomba, jobban tenné, ha kicsit magába szállna és észben tartaná:

hamarosan az ő "elmúltnyolcévük" is leketyeg, és bizony az ő örökségük sem lesz szebb, mint a darabjaira hulló baloldalé volt.

A kormány helyett miért csak az EU számoltatja el a volt szocialista és szabaddemokrata tolvajokat?

A teljes OLAF-jelentés nyilvánosságra hozása után egymás után durrannak a pezsgősüvegek a kormányzati berkekben. Hatalmas győzelmeként ünneplik, hogy a 4-es metró beruházására vonatkozó Európai Csalás Elleni Hivatal anyagában a konkrét felelősöket is megnevezik. Jelesül Medgyessy Péter volt miniszterelnököt és az egykori szocialista-szabaddemokrata fővárosi városvezetést.