Tovább folytatódik a tragikomédia Trump beutazási rendelete körül

Frissítés

A San Francisco-i fellebbviteli bíróság elutasította a washingtoni igazságügyi minisztérium kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül Donald Trump elnök beutazási tilalmának felfüggesztését.

A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

Az AP amerikai hírügynökség azt emelte ki a fellebbezésből, hogy a kormány arra hivatkozik, hogy az elnök "szuverén előjoga" dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki.
 

A beadványban az igazságügyi minisztérium azzal érvel, hogy "az alapelv az, hogy aki először szeretne belépni az Egyesült Államokba, az privilégiumot kér, és kérelmével kapcsolatban nincsenek alkotmányos jogai".

A minisztérium azzal érvel a beutazási tilalom fenntartása mellett, hogy "szavatolni kell, hogy akik beléphetnek az Egyesült Államokba, azok nem akarnak ártani az amerikaiaknak, és nem állnak kapcsolatban a terrorizmussal".
 

Korábban írtuk

Trump újságíróknak ezzel kapcsolatban azt mondta:

"Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk."

James Robart szövetségi bíró pénteki döntése azonnali hatályú és országos érvényű, aminek értelmében a hét, muzulmán többségű ország (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak az Egyesült Államokba történő beutazása ismét lehetségessé vált. A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba.

Donald Trump szombaton a Twitteren élesen bírálta Robartot, akit még az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki.

"Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!"

- írta az államfő még az igazságügyi tárca lépése előtt.

Később az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét kritizálta:

"Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?"

A Reuters eközben arról számolt be, hogy az amerikai külügyminisztérium újraindította a menekültek, köztük szíriaiak befogadását.

Megbukott Trump bevándorlási rendelete

James Robart - akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki - elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.