Matolcsy elvesztette a pert, amit azért indított, mert közpénztolvajnak hívták

A törvényszék ítélete szerint tényekből levont következtetésről volt szó. Rogán Antal is hasonlóan járt.

Ez a vád amiatt hangzott el, hogy titkosítani akarták a Magyar Nemzeti Bank alapítványaihoz érkező pénzeket.

A Magyar Nemzet azt írja, a törvényszék ítélete szerint tényekből levont következtetésről volt szó, így a képviselő tavaly májusi szavai a védett véleményközlés körébe estek.

Matolcsy egymillió forintot követelt a szerinte jogsértő megnyilvánulásért, de Bárándy ügyvédje, Schiffer András azzal védekezett, hogy az okszerűség nem azonos a tényszerűséggel, így ha „egy kormányoldali törvényjavaslat szerint a központi bank vagyona -elveszti közpénz jellegét-, akkor nem öncélú dolog lopásról beszélni azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének unokatestvéréhez, szeretőjéhez, és annak anyjához kerülnek az intézménytől nagyobb összegek” – írja a lap.

Schiffer azt is kifejtette, hogy a közéleti vitákban a lopás kifejezést nemcsak a büntetőjogi fogalma szerint használják, hanem így szokták hívni a hűtlen kezelést, sikkasztást, valamint a közpénz bárminemű olyan kezelését, ami tisztességtelennek tűnik.

Az ítélet nem jogerős, valószínűleg fellebbezni fognak ellene.

Legutóbb Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter járt hasonlóan: a luxuséletviteléről hírhedt politikus Juhász Péter Együtt-es politikussal szemben vesztette el saját perét, miután Juhász bűnözőnek nevezte őt. A tárgyalások során olyan tanúvallomások születtek Rogánnal szemben, ami miatt Juhászt felmentették.