Törölték a Honvédség Facebook-oldaláról a Budapest felszabadulásáról szóló bejegyzést

Az '50-es éveket idéző beszédében Filótás István dandártábornok Budapest félszabadulásáról is beszélt.

"Siker: törölték a Honvédség Facebook-oldaláról a szovjetek oldalára átállt, áruló honvédek méltatását, melyet egy hivatalban lévő dandártábornokunktól idéztek. Tiltakozásaink tehát eredménnyel jártak - bár valószínű, hogy csak a Facebook törölte a jelentések hatására... Pedig a Honvédség is beláthatná, hogy a honvéd bajtársaik ellen szovjet oldalon fegyvert fogó magyar katonákat nem lehet "esküjükhöz hű" hősöknek titulálni. Soha nem ítéltem el, akik 1945-ben a kilátástalan kitörés helyett a civilben történő lelépést, a továbbélést választották, talán hasznosabb is volt a nemzetnek (melyért nem meghalni, hanem élni kell inkább), de a magyarok ellen harcolni színtiszta árulás volt.

Ahogy - a Honvédség törölt bejegyzésével együtt eltűnt - bejegyzésemben írtam: Szégyellem ilyenkor a Honvédséget, amikor 27 évvel a "rendszerváltozás" után Budapest felszabadulásáról beszél egy még hivatalban lévő dandártábornokunk a szovjetek oldalára átállt, áruló honvédek emlékművének megkoszorúzása során. Mindent megteszek, hogy megváltozzon a szemléletmód, s ne a megszállókat ünnepeljük, ennek érdekében tíz napja írtam is egy panaszlevelet egy főtisztemnek egy hasonló vidéki emlékmű honvédségi megkoszorúzása miatt, s felhívtam figyelmét: "az emlékművön a felirat még mindig felszabadulásról szól, ezt szerintem cserélni kéne, ahogy a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű hasonló feliratának cseréjét is kezdeményezte végre a kormányzat, s arra az orosz fél is nyitott.

Ez persze nem honvédelmi, inkább elvi-történelmi vita, a kommunizmus itt ragadt maradványa. Vajon mi kell még a kisiklatott rendszerváltozás befejezéséhez? A magunkfajták kitartása mindenképp, ezért az ilyen csalódások ellenére is buzdítom a hazafiakat a Honvédséghez való csatlakozásra, illetve a leszerelések helyett kitartásra..."