Káder kerestetik: a milliárdokkal kitömött kormánypárti alapítvány tárt karokkal várja a fiatalokat

Káder kerestetik: a milliárdokkal kitömött kormánypárti alapítvány tárt karokkal várja a fiatalokat

Koszt és kvártély ingyen, a jelentkezőnek csak motiváltnak és a közélet iránt érdeklődőnek kell lennie. Fiatal demokraták nyilván előnyben, bár ezt nem írták bele a felhívásba.

Közéleti képzést indít 18 és 28 éves életkor közötti fiataloknak a fideszes Tranzit fesztivált szervező és a Kommentár folyóiratot kiadó Kommentár Alapítvány – számol be a Gulyáságyú Média.

A portál a napokban bukkant rá a szervezet – amit nem mellesleg a fideszes kultúrideológus, Békés Márton vezet – felhívására, amelyben leírják kiket és mire toboroznak. A Tranzit képzés célja, hogy

a „közélet iránt elkötelezett” fiatalok betekintést nyerjenek „a nyilvánosság különböző területein folyó munkába”, illetve alkalmat szeretnének adni „a közéletben dolgozók, és az az iránt érdeklődők közötti kapcsolat megteremtésére, elmélyítésére”.

A leggyönyörűbb ebben az egészben, hogy a mezei jelentkező számára a felhívásból nem biztos, hogy kiderül, milyen díszes társasággal hozta össze a balsors. Persze, ha a pályázó tényleg érdeklődik a közélet iránt, akkor kétszer is megnézni, kihez tartozik a Kommentár Alapítvány. A gond az, hogy a lehetőségek szűkülnek:

egyre nehezebb olyan szervezetet, alapítványt találni, ami nincs rácsatlakoztatva a fideszes közpénzcsapra.

A Kommentár olyannyira rá van kötve, hogy az alapítvány 2022-ben 19,4 milliárd forintból gazdálkodhatott. Ennek az összegnek a nagy részét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 2021-ben utalt 11,5 milliárdos adománya képezi, de a kormány maga is kivette a részét a „civilek” támogatásából.

A Magyar Hang korábbi cikke alapján a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016 és 2022 között 6,5 milliárdot utalt a Kommentárnak. Természetesen az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. is készséggel segített, méghozzá több száz milliós nagyságrendben.

Jó, ha egy káder ajánl kádernek

Visszatérve a képzésre, az önéletrajz és a motivációs levél mellett a jelentkező fiatalok pályázatának tartalmaznia kell egy olyan ajánlólevelet, melyet egy közéleti személyiség, vagy civil- illetve politikai szervezet állított ki.

A kiválasztottak júniusban egy második körben szóbeli meghallgatáson is részt vesznek, nekik a szállás és az étkezés ingyenes. Meg persze a képzés, ezért egy árva forintot nem mernek elkérni.

Fideszes igazgató: Orbán a fejedelmünk!

Ha a milliárdos aranyeső nem elég bizonyíték a Kommentár Alapítvány fideszes elköteleződésére, akkor nézzük meg a vezetőjét!

Ahogy a portál is emlékeztet, Békés Márton korábban többször nevezte magát Orbán-hívőnek, tavaly pedig a miniszterelnökre egyszerűen úgy hivatkozott, mint a fejedelmünkre.

Van még kérdés?

(Címlapkép: Orbán Viktor szelfit készít a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi és magyarországi diákjaival az MCC Kászonjakabfalva melletti képzési központjában 2023. július 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)