"Pénztáros" Lőrinc most épp az agrárszektorban "felejtett" brókervagyont dézsmálgatja

Két agráripari nagyvad és wellness-vadászkastély volt a "nagyteríték".

Január közepén Mészáros Lőrinc ténylegesen átvette az uralmat azokban a Békés megyei agrárcégekben, melyekről eddig is sejthető volt, hogy van némi köze hozzájuk, írja az Átlátszó.

A két vállalkozás több ezer hektáron gazdálkodik, a Hidashátinak még 35 éve van hátra az állami földbérletből, a cég főképp tejtermelésben, vetőmag-feldolgozásban és növénytermesztésben erős, a Csabatáj pedig a dél-alföldi régió egyik legnagyobb tojástermelője.

A Hidasháti Zrt.-hez pofás, 13 hektáros birtokkal ellátott vadászkastély is jár: a Bélmegyerben található, romantikus-eklektikus stílusú Kárász-kúria.

A kastélyban jelenleg 17 szobával, két apartmannal működő, wellnessrészleggel felszerelt elegáns szálláshely és étterem működik, és a téli idényben fácán és vaddisznó "nagyterítéket" biztosítanak vendégeiknek - utóbbi állatra még vadászni is lehet.

A Hidashát-Csabatáj csoport a 2015-ös brókercsőd-sorozatban bedőlt Buda-Cash vagyona volt, amely a csőd után kebelezett be a Mészáros-birodalom. Így lehetséges, hogy a kastélyt továbbra is a brókercéggel együttműködő DRB-bankcsoport összesen 1,2 milliárd forintos jelzálogjoga terheli.

A két agrárcég januárig közvetve, illetve közvetlenül a szekszárdi Fidesz-közeli vállalkozókhoz kötődő Status Capital Zrt.-é volt. Ez a Status Capital 8 százalékos tulajdonos az Opimus Group Nyrt.-ben is, ahol a fő tulajdonos továbbra is egy seychelles-i és egy nigériai off-shore cég.

Az Opimushoz tartozik többek között a megyei napilapokat, illetve a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot megjelentető Mediaworks kiadó is.

A Hidasháti a Murátó Zrt.-n keresztül volt a Status Capital többségi érdekeltsége. Január közepe óta azonban a minősített többségi Murátó-tulajdonos a Búzakalász 66 Felcsút Kft., amely Mészárosék családi cége.

Az Opimus Group pedig január végén tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy visszavásárolta a Status Capitaltól a Csabatáj Zrt. 74 százalékos pakettjét az eredeti, 2015-ös vételáron: 1,4 milliárd forintért.