Szembenézés: nagyon mély érzelmeket kiváltó film fog készülni a szovjet munkatáborok borzalmairól

Ezt a filmet tényleg nagyon vártuk már!

Mint emlékeztetett, a Gulág-emlékévet azért hirdették meg, mert ez a 20. század nagy magyar és európai tragédiáinak a legelfelejtettebb, "legelnyomottabb vagy a leginkább takargatott" része.

"Amikor kitört állítólag a béke, amikor állítólag fölszabadultunk, akkor több százezer magyart, svábot, zsidót, cigány embert elvittek kényszermunkára a nagy Szovjetunióba"

- fogalmazott Balog Zoltán, aki fontosnak nevezte, hogy a jövő generáció ezt a tragédiát továbbvigye a 21. században, mert ez is a történelmünk része, fontos, hogy ebből is tanuljunk.

Balog Zoltán szerint a magyar film hagyományai köteleznek minket arra, hogy bemutassuk mindazt, ami a történelemben elbeszélhető.

"Nagy vágyunk volt, hogy legyen egy autentikus film, ami bemutatja a korszakot"

- fogalmazott. Hozzátette: izgalmas volt beszélgetni a szereplőkkel arról, hogy lelkileg hogyan készültek "erre az egész megmérettetésre", hogyan tudtak visszakerülni a 21. századi jólétből és szabadságból a kényszermunkatábor világába.

Közeleg az Örök tél - Románc és szenvedés a munkatáborban

Hosszú idő után végre magyar nagyjátékfilm készül a szovjet munkatáborok borzalmairól: a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró (aki a Szürke senkiket is jegyzi) Örök tél címmel forgat produkciót, a Gulág Emlékbizottság támogatásával. A főszerepben Gera Marina és Csányi Sándor játszanak majd.

"Biztos vagyok abban, hogy egy nagyon mély érzelmeket kiváltó film fog készülni" - mondta az MTI-nek Balog Zoltán, miután Szász Attila rendező, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Lajos Tamás producer társaságában bejárta a fóti forgatási helyszínt és több színésszel is beszélgetett.