"Ezzel a kezdeményezéssel eldől, hogy mindenki magáénak érezheti-e az uniót, vagy sem"

Pallér Péterrel az európai bérunióról beszélgettünk.

Ön miért döntött úgy, hogy felvállalja a bérunióért küzdő kezdeményezés támogatását?

Úgy gondolom, ez a probléma áthatja egész Közép-Kelet-Európát és az itt élők minden generációját érinti. A fiatalok többsége a távozást fontolgatja, a 20-30 évesek nagyja már el is ment, a középkorúak sokszor csak a nyelvtudás hiánya, vagy a családi kapcsolataik miatt nem tudnak velük tartani. A nyugdíjasok pedig úgy érzik, hogy szétszakadnak a családok, az elvándorlással pedig generációs szakadékok keletkeznek.

Európai bérunió: Kelet-Közép-Európa igazságot és egyenlőséget kér

„A mai nap annak a bizonyítéka, hogy közös célok érdekében képesek vagyunk összefogni" - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke az európai béruniót kezdeményező budapesti konferencia nyitóbeszédében. Szerinte a részt vevő országok képviselői az első csatát megnyerték, de még egy hosszú küzdelem előtt állnak, amíg elérhetik céljukat.

Hogy látja, sikeres lehet a projekt?

Az Európai Uniónak nincs más lehetősége, mint sikerre juttatni ezt a kezdeményezést, hiszen a probléma további fokozódása a keleti tagállamok teljes devalválódásához vezethet. A munkaerőnk nyugatra vándorlásával az itt maradók kénytelenek lesznek Ázsiából vagy Afrikából pótolni a hiányt, ami óriási társadalmi feszültségekhez vezet majd. Az elmúlt két év pontosan erről szólt, és világosan látszik, hogy az itt élők nem akarják ezt az utat járni.

"Ebben a helyzetben az egyetlen logikus lépés itthon tartani a munkavállalóinkat."

Ön szerint a bérunió kapcsán végzett közös munka lehet-e alapja egy hosszabb távú régiós együttműködésnek?

Mindenképpen.

"Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a nemzetben gondolkodó szervezetek, pártok és emberek közelebb kerüljenek egymáshoz."

A közös érdekérvényesítés fóruma tőlünk messze található: a döntéseket majd az Európai Unió vezető szerveiben, Brüsszelben és Strasbourgban kell meghozni, ám ahhoz, hogy ezek eredményesek legyenek és sikeresen keresztül menjenek, ahhoz a mi összefogásunk szükséges.

Arra mennyi lehetőséget lát, hogy nyugatról akár civil szervezetek, akár pártok a koncepció mellé álljanak?

Azt gondolom, ha valaki nyugaton felismeri az EU-ban rejlő problémákat, akkor támogathatja a kezdeményezést, de ha az egyéni, tagállami gazdasági érdekeiket tartják szem előtt, akkor szinte kizárt. Ettől függetlenül így az EU vezetőinek is lehetőséget adunk arra, hogy bebizonyítsák az itt élőknek: az unió nem csak a nyugat-európai tagországok gazdasági érdekeit szolgálja, hanem az újonnan csatlakozott országok állampolgárainak személyes érdekeit is.

"Ezzel a kezdeményezéssel eldől, hogy mindenki magáénak érezheti-e az uniót, vagy sem."

"Németországgal ellentétben nekünk nincs okunk arra, hogy becsapjuk egymást"

Jaak Madison, az Észt Konzervatív Néppárt és a tallinni parlament Európai Uniós Ügyekért Felelős Bizottságának alelnöke arról beszélt az Alfahírnek, miért tartja fontosnak a nyolc kelet-közép-európai ország által indított, az európai béruniót célzó polgári kezdeményezést.