Luxusszállóval csúfítaná el a kormányközeli vállalkozó Budapest belvárosát

Újabb merénylet készül a történelmi városkép ellen.

A vidéki közvilágítási közbeszerzéseket letaroló Elios Zrt. egykori tulajdonosa az épületet 2008-ban megvásárló Rockwood Holdingon keresztül egy négycsillagos butikhotel építését tervezi a telken.

Az NM38 Hotel néven indult "fejlesztés" keretében a szomszédos Ó utcában található két másik házat (Ó utca 28. és 30.) lebontanák, helyükre egy semmitmondó, az utcaképet szétbarmoló kockaépületet rántanának fel, a Nagymező utcai oldalon viszont ennél hajmeresztőbb dizájnban gondolkodnak:

a homlokzat ugyan megmaradna, de az épület vadonatúj belső szerkezetet kapna, ráadásul több szintnyi mázas kerámia- és üvegtömeget építenének a jelenlegi emeletek fölé.

Ezzel gyakorlatilag ismét visszafordíthatatlan építészeti károkat készülnek okozni Budapest szívében.

A környék két-, három-, vagy négyszintes házai közül a tervezett szálloda aránytalan monstrumként emelkedne ki, az Ó utai ingatlanok helyére tervezett modern épület pedig egy semmitmondó, fantáziátlan, a környezetével minimálisan sem harmonizáló torzszülött benyomását kelti.

Vérforraló, hogy a hét emeletes hotel építéséhez mind a Fővárosi Tervtanács, mind a VI. kerületi önkormányzat hozzájárult: előbbi még 2010-ben, utóbbi 2012-ben.

Ugyanakkor, ha megnézzük Erdei Bálint kapcsolati hátterét, már nem olyan meglepő, miért nyerhette el épp ő a beruházást:

a vállalkozó 2009-től 2015-ig Tiborcz Istvánnal közösen tulajdonolta az Eliost.

(Érdekes, hogy a 24.hu cikkének megjelenése óta a Rockwood Holding oldalát teljesen lepucolták az internetről, linkje jelenleg üres honlapra mutat, holott korábban ott voltak megtekinthetők az engedélyzett tervek és látványtervek.)

Meghackelte építési szabályzatait a IX. kerület? - Oda a városkép, ha sokkal magasabb házak épülnek

Szűcs Balázs, a IX. kerület főépítésze is reagált a portálunk kérdéseire a ferencvárosi házbontásokat illetően, de az országos politika sem maradt közömbös az épített örökségünk körül kibontakozott vita kapcsán: az Alfahírrel Hegedűs Lorántné, a kerület jobbikos országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait az ügyben.