Nem jött be a mocskolódás: erősödött a Jobbik, gyengült a Fidesz

Az MSZP-t nem veszik komolyan a választók, a baloldal tovább forgácsolódik.

A Magyar Nemzetben megjelent mérés szerint a baloldali pártok messze a Jobbik mögött kullognak, és még egy potenciális - ám egyre inkább valószínűtlen - összefogásban érdekelt alakulatok együttes eredménye sem közelíti meg a jobboldali ellenzék biztos pártválasztók körében mért támogatottságát (azt továbbra is meg kell jegyezzük, hogy az ilyesfajta matematikai bűvészkedéseknek nem sok értelme van, de mivel a baloldali és kormánypárti sajtóorgánumok rendszeresen dobálóznak ezzel, most kivételesen mi is megengedjük magunknak - a szerk.).

A Fidesz a biztos szavazók körében 47 százalékkal stabilan vezet, a Jobbik két százalékpontot erősödve, 23 százalékkal a második, míg az MSZP 10 százalékkal a harmadik. A gyurcsányista Demokratikus Koalíció 5, az LMP 4, az Együtt 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll.

Érdekesség, hogy az eredmények alapján a baloldalt tovább forgácsoló Momentum Mozgalom a maga 5 százalékával eléri a parlamenti bejutási küszöböt, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 3 százalékot tudhat magáénak. Ezek az alakulatok a balos formációk és az LMP mellett a bizonytalanok táborából szerezhettek támogatókat.

A teljes népesség körében a kormánypárt 31, a Jobbik 13, az MSZP 7, az LMP és a DK 3-3, az Együtt pedig 1 százalékon áll. Itt a Párbeszéd népszerűsége még az egy százalékot sem éri el, a Momentum és a kétfarkúak pedig 2-4 százalék körül állnak.

A bizonytalanok aránya az októberi 22-ről, márciusra 17 százalékra csökkent.

A választók többsége szerint a Jobbik az ellenzék legnagyobb ereje

Az ellenzéki pártok közül a Jobbiknak lenne a legtöbb szavazója egy most vasárnapi választáson - legalábbis ez szerepel az Iránytű Intézet lapunknak készített közvélemény-kutatásában. A felmérés alapján a választók majdnem fele, 47 százaléka gondolja azt, hogy Vona Gábor pártja lenne az ellenzék legnagyobb ereje.