A fideszesek csírájában fojtották el az antikorrupciós törvényjavaslatot

Nem kell jobban félniük a korrupt politikusoknak.

A Jobbik indoklása szerint a közpénzek eltulajdonítása súlyos bűntettnek minősül a jelenlegi büntetőjogi szabályozás keretein belül is, ugyanakkor ahhoz, hogy a korrupció elleni küzdelmet a kormány és minden hatóság komolyan vegye, a korrupciós bűncselekmények elleni küzdelem alaptörvényi szinten történő rögzítésén túl szükséges a vonatkozó bűncselekmények büntetési tételeinek szigorítás is.

Főleg a vesztegetés, a gazdasági vesztegetés, a befolyással történő üzérkedés, a hűtlen és hanyag kezelés területén emelné a büntetési tételeket a jobbikos országgyűlési képviselők.

Az ellenzéki párt szerint a szigorításokat az is indokolja, hogy azon kevés ügyben, amikor vádemelésre és jogerős ítélet meghozatalára kerül sor a korrupciós bűncselekmények esetében, elenyésző azon büntetések száma, amely letöltendő szabadságvesztéssel sújtja az elkövetőket. Ez annak ellenére is így van, hogy nem egy esetben az elkövetési érték nagysága is indokolná a valóban elrettentő szankciók alkalmazását.

Mindezért a párt szükségesnek tartotta a Büntető Törvénykönyv korrupcióval összefüggő tényállások büntetési tételeinek szigorítását.

Rubovszky György (KDNP) elmondta, hogy a parlamentben történt huszonnégy esztendeje alatt nem tudja, hogy hányszor próbálkoztak azzal, hogy a bírósági ítéletek legyenek szigorúbbak. A bíróság azonban önálló hatalmi ág.

Hány vádemelés volt az elszámoltatás jegyében, ami felmentő ítélettel zárult?

- tette fel a költői kérdést a kormánypárti politikus, aki a látszat szerint feladta a próbálkozásokat.

Staudt Gábor (Jobbik) erre reagálva kifejtette, hogy ha a tételek emelkednek akkor nyilván a bíróság is tud mérlegelni, miszerint egyes bűnesetek ügyében súlyosabb szankciókat alkalmazzon vagy sem. A módosító javaslatot (természetesen) nem vette tárgysorozatba a Rubovszky által elnökölt bizottság, négy igen és nyolc nem szavazat mellett. Ez nem mellesleg azt jelenti, hogy a baloldal támogatta, a fideszesek nem az antikorrupciós törekvéseket.

Tehát minderről az Országgyűlés nem is tárgyal.

Tiborcz István megnyugodhat: apósának az emberei megvédték az üzletét

A Fidesz kedden ismét megakadályozott egy jobbikos módosítást, amely éppenséggel a közbeszerzések tisztaságát lett volna hivatva védeni. A Lex Lúdas Matyi antikorrupciós csomag részeként az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elé terjesztett javaslat pontosan meghatározta volna, hogy milyen esetben összeférhetetlen a pályázatokon való indulás - persze ezzel Orbán Viktor vejének, Tiborcz István mindennapjait is megkeserítették volna.