Tiborcz István megnyugodhat: apósának az emberei megvédték az üzletét

Nem hiába, az öregnek megbízható emberei vannak.

Volner János, a testület jobbikos tagja arra kérte a kormánypárti politikusokat, hogy a javaslat elfogadásával is támogassák a korrupció elleni harcot, hogy a közbeszerzéseknél a tisztaság és az átláthatóság érvényesüljön.

Mindez azonban nem hatotta meg Orbán Viktor embereit, és 6 nem szavazattal (3 ellenzéki igen mellett) elutasították, hogy a napirendre kerüljön az összeférhetetlenséget kizáró jobbikos javaslat. Így Tiborcz Istvánnak továbbra is megmaradt a lehetősége, hogy uralkodjon a közbeszerzési piacon.

Egyébként a Jobbik az "összeférhetetlenség pontos meghatározása és a közpénzek védelme érdekében történő, a verseny tisztaságát eredményező módosításáról" szóló törvényjavaslata értelmében nem vehetne részt az eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként, alvállalkozóként vagy az alkalmasság igazolásában részt vevő szervezetként mások mellett a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, alelnöke, a Kormány tagja, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint az Állami Számvevőszék elnöke és a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Ám, ami azonban igazán kiverte a biztosítékot a kormánypárti képviselőkből az a következő kitétel: ezentúl nem indulhatna a közbeszerzési pályázaton az ajánlatkérő szervezettel – az ajánlattételre vonatkozó felhívás időpontjában vagy az azt megelőző egy évben – munkavégzésre irányuló jogviszonyban, valamint közszolgálati jogviszonyban álló tagja tulajdonában, vagy a hozzátartozójának a tulajdonában álló szervezet.

A közbeszerzések területén sok esetben visszaélésre adhat okot, hogy olyan személyek vehetnek részt ajánlattevőként a közbeszerzési eljárásokban, akik az ajánlattételi felhívás elő készítésében is részt vesznek - indokolta a Jobbik, hogy miért szigorítana a szabályokon, pontosan meghatározva az összeférhetetlenséget.

„További szűkítést jelent, hogy a „vele közös háztartásban élő hozzátartozó” helyett a „hozzátartozót” zárja ki a módosítás a közbeszerzési eljárásokból. Mint az emlékezetes, 2015. decembere előtt a közbeszerzési törvény szintén csak „hozzátartozót” említett, azonban egy akkori, sürgősséggel elfogadott indítvány – a „Lex Tiborcz” – lazított ezen a szigorú, de ésszerű előíráson. Ezen változtatást követő erkölcsi közfelháborodás azonban mindenképpen azt követeli, hogy állítsuk vissza az eredeti megfogalmazást"

- olvasható még az Alaptörvény módosítását célzó jobbikos javaslatban.

A fideszesek csírájában fojtották el az antikorrupciós törvényjavaslatot

Vona Gábor, a Jobbik elnöke januárban „Lex Lúdas Matyi" fantázianéven jelentett be egy törvényjavaslatokból álló csomagot, amelyet röviddel később, az alfahir.hu kérdésere Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egészen egyszerűen hülyeségnek nevezett. A fideszes politikus szerint a jobbikos elképzelés teljes mértékben felborítaná a Magyarországon eddig alkalmazott jogi hierarchiát.

Nem ma kezdték

Emlékezetes, egy héttel ezelőtt a korrupció elleni küzdelmet, valamint a közpénzek védelmét az Alaptörvényünkbe foglaló jobbikos beadványra, a Lex Lúdas Matyira mondott nemet az Országgyűlés fideszes-kereszténydemokrata többsége, ennek értelmében a közpénz felett továbbra is olyan figurák diszponálhatnak, mint Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, vagy épp Garancsi István.