Harc a kutakért! - Bojkottal és tájékoztatással a kormány új rémálma ellen

"Nem akarunk vízadót."

Ásotthalom polgármestere a legnépszerűbb közösségi portálon jelentette be, hogy létrehozta a Nem akarunk vízadót című oldalt, ahol a legfontosabb információkat és akcióterveket teszi majd közzé a kormány "átgondolatlan és embertelen intézkedésével" szembeni küzdelemről.

Elindítottam a "Nem akarunk vízadót" nevű oldalt, itt teszem folyamatosan közzé a legfontosabb információkat, amely...

Közzétette: Toroczkai László – 2017. március 29.

Az oldalon már meg is jelent az első bojkottfelhívás, ami arra kéri a kúttulajdonosokat, hogy ne indítsák meg a fennmaradási engedélyezési eljárást és egy fillért se fizessenek kútjaik után:

BOJKOTT! Arra kérünk mindenkit, hogy egyelőre ne indítson el fennmaradási engedélyezési eljárást, és ne fizessen semmit...

Közzétette: Nem akarunk vízadót – 2017. március 29.

 

Éppen a legrászorultabbakat húzzák le, fizetni kell a fúrt és ásott kutak fenntartásáért

Toroczkai László, a Jobbik alelnöke ezért azt kérte, hogy a fúrt és ásott kutak fenntartási engedélye ingyenes legyen. Az ásotthalmi polgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy az Országgyűlés 2016-ban módosította a vízgazdálkodásról szóló törvényt, e szerint minden korábban létesített kút után fenntartási engedélyt kell kérni 2018. december 31-ig.

Van kút a telkén? A kormány hamarosan kíváncsiskodni fog

A jogszabály-tervezet több vízgazdálkodási rendeletet módosít, az egyik az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól.A jelenlegi jogszabályok szerint az ilyen kutak ásásához, illetve fúrásához jegyzői engedély szükséges, ám a módosítások után már az üzemeltetéshez és a fennmaradási engedélyezéshez is űrlapot kellene majd kitölteni.