Áder János aláírta, bimm-bamm-bumm

A CEU-törvényt.

A köztársasági elnök a mai napon, a határidő előtti szinte utolsó lehetőség alkalmával, látta el kézjegyével az Országgyűlés által 2017. április 4-én elfogadott T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot.

Az államfő erről szóló közleményében kiemelte:

nem talált alkotmányossági aggályt a törvénnyel kapcsolatban, illetve az szerinte nem ütközik nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségbe vagy európai uniós irányelvbe.

Áder mindenkit igyekezett megnyugtatni:

"a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek";

és felszólította a kormányt, hogy "az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében".

Mint fogalmazott:

"Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék."

80 ezer ember demonstrált tegnap este Budapesten

Több tízezren tüntettek tegnap Budapesten a CEU-törvény ellen, valamint kérték Áder János államfőt, hogy ne írja alá azt. A demonstráció eredetileg a Közép-európai Egyetem megmentése miatt jött létre, de hamar előkerültek az „Orbán, takarodj" és az „Elegünk van!" rigmusok, de felemlegették az örök klasszikus „Elkúrtad" kezdetűt is.