Már külföldön is arról írnak, hogy az Origo a kormány propagandáját tolja

Nemzetközi hírűvé vált a fideszes propagandagépezet.

Az AFP ír arról, hogy Orbán Viktor illiberális Magyarországának legújabb fegyverei az álhírek – vette észre a comment.blog.hu. Az Origónak külön bekezdést is szenteltek a témában.

A hírügynökség áttekintette, hogy a CEU-ügyben az Origo közvetlenül azelőtt közölt lejárató cikket az egyetemről, hogy a kormány bejelentette a törvényjavaslatot.

A következő bekezdés a „hazugsággyár” címet viseli, amiben bemutatják a magyar honlap közelmúltját. Az AFP szerint azután történt váltás az Origónál, hogy 2014-ben Lázár János extravagáns külföldi útjairól írtak cikkeket – ez boríthatta ki a bilit a kormánynál, így elhatározták, hogy szócső lesz az oldalból.

Az AFP-nek nyilatkozott a sportrovat egykori munkatársa is, Mártha Bence. Szerinte az oldal álhírgyárrá változott, ahol a szerkesztők az újságíró jóváhagyása nélkül is átírják a cikkeket.

A hírügynökség viszont nem állt meg az Origónál, a cikkben olvashatunk a közmédiáról vagy az MTI-ről is, ami szintén kormányközelivé vált. Ezután beszámolnak Andy Vajna és Mészáros Lőrinc médiavásárlásairól. Nem felejtették ki a Mediaworks felvásárlását, a Népszabadság beszántását, vagy épp a Figyelő átállítását a kormányoldalra Schmidt Mária vezetésével.